Plataforma CAP de Sitges

"En un municipi de gairebé 30.000 habitants com és Sitges és necessari un servei d’urgències mèdiques"

La Plataforma CAP de Sitges es mobilitza per reobrir el servei d’urgències del CAP i les farmàcies de guàrdia de Sitges

El col·lectiu culpa les retallades de la saturació que tenen els serveis d’urgències del Garraf

Sammy Al-Meshhedani, Mercedes Pinies Nogués i Javier Avendaño, de la Plataforma CAP de Sitges. Laerke Saura

Sammy Al-Meshhedani, Mercedes Pinies Nogués i Javier Avendaño, de la Plataforma CAP de Sitges. Laerke Saura

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La mobilització ciutadana per reclamar els drets sanitaris ha crescut darrerament a la comarca del Garraf. Un dels col·lectius que ha nascut per vetllar per la salut pública a Sitges és la Plataforma CAP, que lluita per tornar a reobrir el servei d’urgències del CAP i les farmàcies de guàrdia al municipi, després de que tots dos serveis s’anul·lessin amb les retallades l’any 2011. Tres dels membres de la Plataforma CAP, Javier Avendaño, Mercedes Pinies Nogués i Sammy Al-Meshhedani, han explicat quins són els plans de futur del col·lectiu i les exigències sanitàries que consideren necessàries per un municipi de gairebé 30.000 habitants. D’aquesta manera, també han cridat a la mobilització per lluitar per una sanitat pública i de qualitat.

Qui sou darrere la Plataforma?

Javier Avendaño: La Plataforma CAP la formem ciutadans de Sitges, i hi pot participar qualsevol persona. Com a Plataforma, no tenim cap vinculació amb partits polítics, simplement som ciutadans que volem canviar la situació sanitària al municipi.

Què us porta a mobilitzar-vos?

J.A.: Des del 2011 que tenim les urgències del CAP i les farmàcies de guàrdia tancades a Sitges. Pensem que en un municipi de gairebé 30.000 habitants és necessari tenir un servei d’urgències mèdiques i amb senyals de qualitat.

Com és que estan tancats aquests serveis?

J.A.: Això s’emmarca en les retallades del 2011, on la Generalitat decideix tancar urgències nocturnes de diferents municipis, i un d’aquests va ser Sitges.

I què ha de fer ara la gent de Sitges per ser atesa d’urgència?

J.A.: Hem d’anar a Sant Pere de Ribes, als Camils, o al Sant Antoni Abat de Vilanova. S’ha de sortir de Sitges, una situació molt incòmoda.

Què és el que reclameu?

J.A.: El que reclamem és ben senzill: tornar a la situació anterior, res més, ni res de nou. Volem les urgències nocturnes obertes i les farmàcies de guàrdia. Ho reclamem perquè entenem que si alguna persona té un problema a la nit, si no té cotxe o és una persona gran, és un problema haver d’anar a una altra població.

Heu fet algun contacte amb les administracions?

J.A.: Encara no. Anteriorment, des dels partits polítics s’havia intentat fer una moció perquè es debatés tot això, però al final no va sortir. De moment, la Plataforma no s’ha reunit encara amb cap representant de l’Ajuntament, però sí que és una cosa que tenim pendent, perquè pensem que seria el ideal.
També hem pensat, més endavant, de reunir-nos amb partits per tal de fer una mica de pressió, i en un futur intentar elevar això a altres instàncies com ara la Generalitat, però encara no hi ha res planejat.

I amb altres col·lectius semblants als vostres, hi teniu contacte?

J.A.: Sí, estem en contacte amb la Marea Blanca a nivell català, i amb els Iaioflautes del Garraf. De fet vam fer una concentració dissabte passat, on hi havia representants tant de la Marea Blanca i dels Iaioflautes. Parlem amb ells perquè ens interessa la seva experiència, i per si ens poden assessorar una mica amb el que volem fer. Seria interessant muntar alguna cosa junts en un futur.

Quins problemes sanitaris creieu que té ara mateix el Garraf?

Mercedes Pinies Nogués: Aquí a Sitges, per exemple, em van comentar que hi ha un ginecòleg que ve un cop per setmana, i només al matí. D’aquesta manera, no pot venir la gent que treballa. I no hi ha cap altre servei públic de ginecologia a Sitges.
Sammy Al-Meshhedani: Les urgències dels Camils també són un problema, sempre estan saturades. Tothom hi va perquè les urgències del CAP estan tancades a aquesta i altres poblacions.

I a nivell més genèric?

J.A.: Tot es relaciona amb les retallades, i sobretot amb entendre la sanitat com un negoci i no com un dret. Tot això ha portat a tancar les urgències nocturnes d’alguns municipis, o inclús CAPs diürns d’altres poblacions catalanes. Això demostra una política determinada d’acabar amb els serveis públics, i intentar que vagi a pitjor, canalitzant la demanda cap al sector privat. Crec que aquest és el principal problema que tenim ara mateix.

Què cal fer per arreglar aquesta situació?

M.P.N.: Donar la llauna, seguir i seguir sense parar, i sobretot sortir al carrer.
J.A.: El que hem de fer sobretot és conscienciar una mica a la ciutadania que surti a lluitar pels seus drets, perquè sense suport fort al carrer no aconseguirem res. La solució és revertir aquest procés de retallades entre tots. No estem pas demanant una cosa nova, sinó simplement tornar a una situació anterior.
S.A.: Necessitem mobilitzacions. Aquí es fan retallades, i si no es surt al carrer no podem arreglar res. Aquí a Sitges no hi ha molta mobilització, però quan recollim signatures sí que ve tothom a explicar els seus problemes i experiències amb el tancament del CAP. Aleshores la gent demostra que realment sí que hi ha un interès en que tornin aquests serveis, però sense mobilització això no es pot aconseguir.

Com us organitzeu?

Ens reunim cada setmana unes 10 persones de la Plataforma a l’Ateneu, al carrer del Sol, i ens agradaria que tothom que volgués participar s’hi apropi. Ens reunim cada setmana els dilluns o dimecres a les 20h. Quan fem mobilitzacions sí que ve més gent, però ens interessaria que hi hagués més persones a les nostres reunions i que participés de forma regular.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local