Institut Català d'Oncologia

Vilanova ofereix el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Els professionals fan una crida a participar en aquesta campanya gratuïta adreçada a dones i homes d'entre 50 i 69 anys

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú disposa des de l'octubre de 2015 del Programa de detecció de càncer de còlon i recte, que ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, una prova molt senzilla per detectar un càncer o una lesió precancerosa. La campanya està adreçada a homes i dones de 50 a 69 anys.

Els resultats mostren que els darrers anys s'ha produït un augment de l'esperança de vida dels malalts, gràcies als nous tractaments i a la detecció precoç. Segons dades de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), en els últims deu anys ha augmentat la supervivència dels pacients en sis tipus de càncer (mama, colorectal, pulmó, mieloma, limfoma B i leucèmia mieloide). Aquestes dades s'han comparat amb les disponibles dels registres d'Estats Units, d'Europa, i les dades de supervivència de l'ICO. Els resultats mostren que els darrers anys s'ha produït un augment de l'esperança de vida dels malalts, gràcies als nous tractaments i a la detecció precoç. Així mateix, la supervivència dels pacients de l'ICO es manté entre les més altes del món.

Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n'augmenta les possibilitats de curació. El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada.

Els veïns de Vilanova i la Geltrú es poden beneficiar del Programa de detecció precoç, que consisteix en una prova molt senzilla i gratuïta que detecta la sang oculta en femta. La campanya, que es fa en col·laboració amb les farmàcies, els hospitals i els equips d'atenció primària, està adreçada a homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat de més risc i en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa. Des de l'ICO i el Servei Català de la Salut (CatSalut) recorden a la ciutadania que és molt important la participació en aquest programa, ja que permet detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n'augmenta les possibilitats de curació.

Els ciutadans d'aquesta franja d'edat rebran una carta des de l'ICO amb el llistat de farmàcies que col·laboren amb el programa. En el cas que es vulguin fer la prova, hauran d'anar amb la carta a una d'aquestes farmàcies, on li facilitaran el material per fer la prova. Es tracta d'un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Un cop realitzat el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte. D'acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari.

El càncer de còlon i recte és una malaltia relativament freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s'estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.100 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 54 anys. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l'agressivitat dels tractaments.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local