Parlament

Entitats de salut mental lamenten l’aprovació de l’ús policial de pistoles elèctriques

Denuncien que la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya torna a alimentar el fals mite que associa trastorn mental i violència

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Salut Mental Catalunya (SMC), l’aliança entre la Federació Salut Mental Catalunya i AMMFEINA Salut Mental Catalunya, la Federació Veus (Federació Catalana d'Entitats de Salut Mental en 1a persona) i Obertament (la campanya de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental) lamenten profundament que la Comissió d’Interior del Parlament aprovés ahir l’autorització de les pistoles elèctriques per part dels cossos policials i que es legitimés el seu ús en les persones amb trastorn mental.

Més enllà de la manca de coherència d'una Comissió que ha menystingut informes d’organismes com l’ONU, Amnistia Internacional o el Síndic de Greuges, que han alertat reiteradament sobre la seva perillositat, SMC i Veus critiquen sense pal·liatius que els diputats no hagin vetllat per la defensa dels drets de les persones amb trastorn mental.

Mentre les persones amb trastorn mental s’esforcen dia a dia per eradicar els falsos mites vinculats al trastorn mental, el principal topall per a la seva plena inclusió, i per dur una vida plenament sense discriminació, els màxims representants de la ciutadania del país han tirat per terra els seus esforços afegint-los entre els grups de població amb qui serà legal l’ús d’aquesta pistola. Encara més, justificant-ne la utilització en una suposada violència d’aquest grup de persones que no només no és certa, sinó que malmet la imatge de les persones amb trastorn mental.

Un fals mite que alimenta l’estigma

Són molts els estudis que han intentat trencar amb aquesta associació i que han posat de manifest el dany que provoca que des de mitjans de comunicació i/o administracions es persisteixi en mantenir-lo.

L’any 2011 la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental elaborat al 2011 afirmava en un informe: “La proporció de violència social atribuïble a les malalties mentals és en termes absoluts molt baixa”. I afegia: “El diagnòstic de malaltia mental greu no es pot considerar aïlladament com un predictor de conductes violentes sense considerar altres factors de risc”.

Un altre estudi més recent, fet públic el passat més de juny, elaborat per la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health de Baltimore (Estats Units) concloïa el següent: “Gairebé quatre de cada 10 notícies sobre la salut mental analitzades connecten les malalties mentals amb el comportament violent cap als altres, tot i que menys del 5% de la violència als Estats Units està directament relacionada amb aquests trastorns”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local