Fundació Ave Maria

Un programa identificarà les emocions dels pacients amb discapacitats greus a Sitges

La Fundació Ave Maria busca, a través de la robòtica, fer més efectiva l’atenció als pacients

AutonoMe ha estat premiat amb 39.850 euros per la Fundació La Caixa

A la dreta, Eva Leal, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) parlant amb Patricia Rubio, representant d’ Obra Social la Caixa.

A la dreta, Eva Leal, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) parlant amb Patricia Rubio, representant d’ Obra Social la Caixa.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Robòtica per viure i envellir millor. Aquest és l’objectiu final del projecte AutonoMe, una iniciativa de la fundació privada Ave Maria de Sitges que ha estat desenvolupada a través de l’Institut Robòtica per la Dependència. Més concretament, AutonoMe busca reconèixer i entendre millor les emocions de les persones amb una discapacitat greu que, fins i tot amb ajuda de cuidadors i educadors, sovint  esdevé una tasca molt difícil.

El projecte es posa en funcionament després que fos premiat per la Fundació La Caixa en la categoria de premis per la  “Promoció de l’Autonomia i Atenció a l’Envelliment, la Discapacitat i la Dependència 2016”. La Fundació Ave Maria rebrà un total de 39.850 euros per desenvolupar el programa, que estarà enfocat en 60 persones institucionalitzades de 5 entitats col•laboradores.

“El que busquem és rebre el senyal emocional directament de l’individu i així ser més eficaços en el tractament”

Antoni Reverter, president de la Fundació Ave María explica que AutonoMe neix de la necessitat de conèixer millor l’estat del dependent i així personalitzar les intervencions terapèutiques. “El que busquem és rebre el senyal emocional directament de l’individu i així ser més eficaços en el tractament”.

Ja l’any 2015 la Fundació, conjuntament amb altres institucions, va apostar per la robòtica per trobar solucions més eficients a les necessitats de les persones dependents i va crear l’Institut Robòtica per la Dependència, peça clau en el desenvolupament d’AutonoME.

El programa ofereix més de 38 activitats personalitzables per als usuaris

Les proves d’AutonoME es porten a la pràctica a través d’eines d’estimulació cognitiva ja desenvolupades com ara programes de reconeixement de trets facials o aparells clínics per fer encefalogrames. Però és l’Armoni el programa que, juntament amb els altres sensors ja existents, permet enregistrar l’evolució del subjecte en àrees cognitives com la memòria a llarg termini o l’atenció. Mentre l’Armoni recopila les dades objectives, ofereix més de 38 activitats personalitzables per als usuaris.

Eines com l’AutonoME poden beneficiar pacients, famílies i, sobretot, facilitar la tasca dels educadors a través de la robòtica

També des de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) seguiran de molt a prop l’avanç del programa i, sobretot, l’avaluaran com a possible eina d’ús terapèutic. L’Eva Leal, de l’IDIBELL comenta que per a ells es tracta d’un repte molt gran valorar les característiques neurocognitives i emocionals dels usuaris però que, malgrat ser una tasca molt difícil “està dins de la filosofia del projecte”. “És engrescador i estem molt il•lusionats en formar-hi part”.

Eines com l’AutonoME poden beneficiar pacients, famílies i, sobretot, facilitar la tasca dels educadors a través de la robòtica.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local