El Servei Català de Trànsit coordina a Catalunya una campanya de control de velocitat d'abast europeu. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
22-08-2016 10:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina aquesta setmana, entre avui dilluns 22 d’agost i diumenge 28, una campanya policial de controls intensius de velocitat. Aquesta estratègia operativa per controlar la velocitat excessiva a les carreteres i carrers és d’abast territorial europeu i està impulsada per l’Organització Internacional de Policies de Trànsit (TISPOL). L’SCT s’hi ha adherit i la coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals.
Al llarg de la setmana s’informarà i alertarà d’aquesta campanya de controls intensius de velocitat a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) ubicats a les vies catalanes amb el missatge CONTROLS POLICIALS DE VELOCITAT.
Aquesta campanya s’emmarca també en el conjunt de deu mesures d’impacte que el departament d’Interior va posar en marxa des de principi d’any per reduir el repunt de sinistralitat registrat el 2015. Així, al llarg d’aquest 2016, es portaran a terme fins a 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya i aquesta que comença avui és la desena que es realitza. En aquests controls intensius i massius es fa especial atenció als següents factors de risc que concorren en l’accidentalitat: velocitat excessiva o inadequada, les distraccions (en especial, ús de mòbils), alcohol, drogues i psicofàrmacs, elements de seguretat passiva (casc, cinturó, sistemes de retenció infantil).
Cal tenir en compte que el passat mes d’abril ja es va portar a terme una campanya policial de controls intensius de velocitat en el marc de la qual Mossos d’Esquadra i Policies Locals van controlar més de 300.000 vehicles dels quals en van denunciar 8.594 per via administrativa i 5 per via penal.
L’any 2015 es va registrar un augment dels accidents greus a causa de la velocitat inadequada o excessiva, les distraccions (sobretot per l’ús inapropiat dels telèfons intel·ligents), el consum d’alcohol i estupefaents, i un menor ús dels sistemes de seguretat passiva. Pel que fa a la velocitat, convé destacar que, l’any passat, va provocar més de l’11% dels accidents amb víctimes en zona interurbana.
La velocitat excessiva o inadequada a més de ser una causa directa de sinistres és un factor concurrent que agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes. Davant d’això, és important realitzar campanyes intensives per continuar conscienciant els conductors dels riscos i conseqüències d’una conducció imprudent i la necessitat d’adequar la velocitat a les circumstàncies i de respectar sempre els límits legals. L’any 2015 es van iniciar 721.416 expedients per infraccions de velocitat.
També convé destacar que, segons dades de l’SCT recollides a l’Anuari estadístic d’accidents de trànsit a Catalunya 2015, l’any passat més d’un 11% dels vehicles que van circular per autovies van superar els límits de velocitat permesos.
La velocitat com a factor de risc:
- L’increment de la velocitat augmenta la violència dels impactes en els sinistres viaris. Per exemple, una col·lisió a 50 km/h equival a una caiguda des de 10 metres d’alçada, a 120 km/h de 57 metres i tenir un accident a 160 km/h seria com caure de 101 metres, a més de multiplicar-se per deu la força del xoc i per tant les seves conseqüències.
- La distància de seguretat que s’ha de mantenir amb el cotxe que va davant per parar a temps davant de qualsevol emergència depèn, fonamentalment, de la velocitat. En condicions normals, a 120 km/ h es recorre la distància equivalent a un camp de futbol abans d’aturar un cotxe i a 50 km/h la distància d’una pista de bàsquet.
- La distància necessària per a la detenció d’un vehicle s’obté sumant la distància de reacció més la distància de frenada. Per tant, la velocitat a la qual es circula influeix directament en aquestes variables, incrementant el risc d’accident.
- A les vies d’àmbit urbà, la velocitat excessiva pot tenir conseqüències de gravetat per a la seguretat dels col·lectius més vulnerables, sobretot dels vianants i dels ciclistes. A una velocitat de 50 km/h el risc de mort d’un vianant en cas d’atropellament és d’un 80%, mentre que a 30 km/h es redueix a un 10%. A partir de 80 km/h les conseqüències són pràcticament sempre mortals.
- La velocitat adequada permet controlar el moviment del vehicle, augmenta la possibilitat de superar un obstacle o qualsevol imprevist a la via, i permet reduir la velocitat de forma suau i progressiva, evitant un possible accident.
- Convé recordar que circular amb excés de velocitat és una infracció que comporta una sanció administrativa o fins i tot un delicte penal contra la seguretat viària:
http://transit.gencat.cat/web/.content/documents/normatives_i_legislacio/Quadres/velocitat.pdf
- La velocitat inadequada i excessiva no només és negativa per a la seguretat viària, sinó també pel medi ambient i el consum energètic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Mossos d'Esquadra
- Servei Català de Trànsit
- trànsit
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès