CONTROLS POLICIALS

Arrenca una campanya de control d'ús dels sistemes de seguretat passiva

Mossos i Policies Locals duran a terme controls d’ús de cinturó, casc i sistemes de retenció infantil (SRI) amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordinarà la setmana que ve, entre dilluns 12 de setembre i diumenge 18, una campanya policial de controls intensius d’ús de sistemes de seguretat passiva. Aquesta estratègia operativa per controlar l’ús de cinturó (tant per part del conductor com de l’acompanyant i dels ocupants dels seients posteriors), casc i SRI a les carreteres i carrers de Catalunya és d’abast territorial europeu i està impulsada per l’Organització Internacional de Policies de Trànsit (TISPOL). L’SCT s’hi ha adherit i la coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals.

Al llarg de la setmana s’informarà i alertarà d’aquesta campanya de controls intensius d’ús dels dispositius de seguretat passiva a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) ubicats a les vies catalanes amb el missatge CONTROLS POLICIALS DE SEGURETAT PASSIVA.

Aquesta campanya s’emmarca també en el conjunt de deu mesures d’impacte que el departament d’Interior va posar en marxa des de principi d’any per reduir el repunt de sinistralitat registrat el 2015. Així, al llarg d’aquest 2016, es portaran a terme fins a 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya i aquesta que comença avui és l’onzena que es realitza.

Cal tenir en compte que el passat mes de gener ja es va portar a terme una campanya policial de controls intensius d’ús dels dispositius de seguretat passiva durant la qual Mossos d’Esquadra i Policies Locals van denunciar 1.585 usuaris.

No utilitzar els dispositius de seguretat passiva o fer-ho però de manera incorrecta agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes. De fet, no portar el cinturó, SRI o casc és, junt amb la velocitat i la conducció sota els efectes de l’alcohol/ drogues, un dels principals factors de risc viari. Davant d’això, és important realitzar campanyes intensives per continuar conscienciant els conductors i la resta d’usuaris dels riscos i conseqüències d’aquesta acció. L’any 2015 es van iniciar 14.991 expedients per sancions relacionades amb l’ús dels dispositius de seguretat passiva.

Així mateix, des de l’SCT es vol recordar a tots els usuaris de la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars. Per aquest motiu es va endegar la campanya “A l’autocar també” en què, a través d’un vídeo amb els infants com a prescriptors i on es destaquen les mesures de seguretat reglamentàries per a la protecció dels menors quan viatgen en vehicles de transport escolar, es vol sensibilitzar el conjunt de la ciutadania sobre la importància de cordar-se el cinturó també en aquests vehicles.

Segons dades de l’SCT recollides a l’Anuari estadístic d’accidents de trànsit a Catalunya 2015, si bé l’ús dels elements de seguretat passiva és molt generalitzat, si ens fixem en les víctimes d’accident de trànsit, l’any passat hi va haver un lleuger descens en l’ús dels accessoris de seguretat, tant pel que fa a casc (només en zona interurbana, on es va passar d’un ús del 99,2% entre les víctimes el 2014 al 98,9% el 2015) com pel que fa a cinturons/ SRIs (en zona interurbana es va passar d’un ús del 97,9% el 2014 al 97,6% l’any passat, mentre que en zona urbana la reducció va ser de 95,9% a 95,8%).
 
El cinturó de seguretat, un dispositiu bàsic per salvar vides en sinistres viaris:

-          L’ús del cinturó de seguretat és obligatori per a tots els ocupants d’un vehicle en tots els trajectes i tant en vies urbanes com interurbanes. En els seients del darrere també és obligatori i bàsic per evitar seqüeles greus en cas d’accident.

-          El seu ús redueix el risc de mortalitat en cas d’accident en un 75%. El seu ús conjuntament amb el coixí de seguretat representa una disminució de la mortalitat del 80%. El coixí de seguretat no és eficaç si no es complementa amb l’ús del cinturó de seguretat.

-          No utilitzar el cinturó pot causar lesions internes de caràcter greu o mortal, sobretot al cap i al tòrax. El cinturó protegeix tant de sortir disparat de l’habitacle del vehicle com d’impactar contra el parabrises.

-          A 80 km/h un xoc frontal sense portar el cinturó de seguretat acostuma a comportar la mort o lesions de gravetat. En cas d’accident amb bolcada o gir brusc el seu ús és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.

-          En zona urbana, la possibilitat de resultar ferit greu o mort és 5 vegades menor si es porta cordat el cinturó de seguretat.

-          Quan es produeix una frenada brusca, el pes d’una persona de constitució mitjana pot arribar a ser de 200 kg. En cas d’una col·lisió severa, els passatgers posteriors poden impactar amb els ocupants dels seients de davant i causar-los greus seqüeles i fins i tot la mort. En un impacte frontal, la probabilitat que un ocupant dels seients posteriors colpegi mortalment a un altre passatger dels seients de davant pot ser fins a 8 vegades més gran.

-          No utilitzar el cinturó de seguretat es considera una infracció greu i suposa una multa de 200 euros. Si l’infractor és el conductor, la sanció implica la pèrdua de 3 punts del carnet de conduir. No utilitzar adequadament el cinturó de seguretat és una infracció greu però no comporta pèrdua de punts.

Els nens, sempre al darrere:

-          Els menors amb una altura igual o inferior a 135 cm han d’ocupar obligatòriament els seients del darrere del vehicle i han d’utilitzar sempre un sistema de retenció homologat i adaptat a la seva talla i pes.

-         Excepcionalment, els menors amb una estatura igual o superior a 135 cm poden utilitzar directament els cinturons de seguretat del vehicle. No obstant això, fins els 150 cm és recomanable que continuïn fent servir un sistema de retenció infantil.

-          Si un nen viatja sense subjecció es multipliquen per 5 les possibilitats que pateixi lesions mortals o greus. Si el sistema de retenció infantil s’utilitza adequadament, es redueix fins en un 75% les lesions en cas d’accident.

El casc, alguns consells bàsics per portar-lo amb seguretat:

-          Cal que sigui homologat i es recomana que sigui del tipus integral. Si és integral, d’una sola peça, protegeix tot el cap i la cara. Cal portar-lo ben cordat i de la talla adequada. Ha de quedar ajustat i la corretja de subjecció no pot quedar solta ni superar mai la barbeta.

-          El casc no és per a tota la vida. La data límit del material amb què s’ha fabricat, l’ús, el tracte rebut o el grau d’exposició als elements meteorològics que hagi sofert limiten el seu correcte funcionament en cas d’accident.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local