Necessita millorar

Save the Children alerta que l’abandonament escolar augmenta entre les rendes més baixes

Mentre que la mitjana de Catalunya és del 18,9%, a la població més pobra ha augmentat un 1,4%

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’ONG Save the Children ha alertat que l’abandonament escolar a Catalunya augmenta entre les rendes més baixes. Un informe de l’entitat destaca que des del 2008 aquest fenomen mostra una tendència constant a la baixa, fins al punt que se situa en el 18,9%, però amb una gran incidència del perfil socioeconòmic de l’infant. Així, per al 20% més pobre de la població, l’abandonament escolar no ha disminuït, sinó que ha augmentat un 1,4%. Aquesta és una de les dades de l’estudi ‘Necessita millorar’, que n’ofereix d’altres com ara que el fracàs escolar, aquests gairebé dos de cada deu alumnes que no acaben l’ESO, preval especialment entre els nens.

Save the Children apunta a diversos motius que podrien estar al darrere d’aquesta situació. Per exemple, indica que des del 2009 a Catalunya hi ha hagut un descens “intens i continu” de la despesa pública en educació, alhora que ha augmentat “de manera sostinguda” la despesa mitjana per llar pel que fa a aquest concepte.

Això implica que les famílies més desafavorides són les que menys poden invertir en educació, amb el consegüent augment de la bretxa de rendiment escolar amb la resta de la població. Hi ha 277 punts de diferència en els resultats mitjans de PISA entre els infants amb més ingressos i els de menys ingressos.

L’estudi també indica que una altra causa que determina els resultats és l’origen de l’alumnat: el nadiu té una puntuació mitjana 1,2 vegades superior al d’origen estranger. Aquesta diferència és més alta a Catalunya que a Espanya i a la UE.

En concret, segons dades de del mateix informe, entre els anys 2007 i 2012 la inversió pública per alumne en educació a Catalunya es va reduir en 1.352 euros, mentre que del 2009 al 2014, la despesa de les famílies va pujar un 27,40%. En aquest mateix termini, la despesa pública en educació a Catalunya s’ha reduït en més de 1.360 milions d’euros.

A més, segons dades del Ministeri d’Educació que aporta l’informe de l’OMG, l’any 2013 la despesa pública per a l’alumnat en ensenyament no universitari del sistema educatiu a Catalunya (en centres públics i concertats) es va situar en 4.237 euros, la tercera més baixa de
totes les comunitats autònomes.

Un altre aspecte que a parer de l’entitat augmenta les diferències entre les famílies de rendes baixes i la resta són les subvencions i el finançament a les activitats extraescolars que, segons indica, han anat descendint fins que han “desaparegut completament” en els cursos escolars 2011/2012 i 2012/2013.

A això s’afegeixen les reduccions del Departament de Benestar Social i Família a les subvencions a entitats de lleure i l’eliminació o la reducció de les subvencions a ajuntaments i a les AMPA per a activitats extraescolars, fet que “contribueix negativament” a les oportunitats de dur a terme aquesta mena d’activitats per a les famílies amb menys recursos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local