Dret a l'asil

Les persones refugiades, tema central de la 10a. Setmana Garraf per la Pau

Vilanova acollirà una jornada sobre el dret a l’asil, que comptarà amb la participació del Comitè Català de l’ACNUR, FundiPau, Oxfam Intermón, Proactiva Open Arms i Stop Mare Mortum

La programació s’inicia el 3 d’octubre amb l’exposició de fotografies de David González, “Síria, la paraula de l’exili”. © David González

La programació s’inicia el 3 d’octubre amb l’exposició de fotografies de David González, “Síria, la paraula de l’exili”. © David González

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La situació de les persones refugiades és el tema central del la 10ª Setmana Garraf per la Pau, que organitza el Consell Comarcal del Garraf des del 2006 amb l'objectiu d’analitzar els conflictes violents i el seu impacte en els Drets Humans.

La programació s’inicia el 3 d’octubre amb l’exposició de fotografies de David González, “Síria, la paraula de l’exili”, que ens acosta a la crisi humanitària desencadenada per una guerra que ha obligat més d’onze milions de sirians a fugir de casa seva. Darrere de les xifres, aquestes fotografies busquen els rostres, les persones que, a la frontera entre Síria i Jordània, afronten un futur incert. L’exposició es podrà visitar al vestíbul de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria (UPC) de Vilanova i la Geltrú, fins al 14 d’octubre.

Dimecres 5 d’octubre a les 12h es presentarà a l’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes l’acció teatral “Efecte 2000”, creada a partir d’un curs de teatre social organitzat pel Consell Comarcal del Garraf i coordinat per Tracart. A través d’aquesta acció teatral 9 joves, nascuts l’any 2000 i alumnes de diversos instituts de la comarca, expliquen el món que els hi ha tocat viure, un món ple d’informació i tecnologia en el qual tot es mou amb molta rapidesa i poca profunditat. També reflexionen sobre la vida d’altres joves de 15 anys, de diversos països del món, que pateixen explotació infantil, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, guerres i desplaçaments. Durant l’acció teatral també es tracten temes com la societat de consum, els desnonaments, la guerra a Síria, el racisme, la islamofòbia, la indiferència davant la pobresa, entre d’altres.

El mateix dimecres, a les 19h, es presentarà el llibre “Cadena Perpetua” de Sabiha Belm a la biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes. “Cadena Perpètua” narra “la història d’un noi d’origen marroquí que, marcat per una infància miserable, decideix escapar d’una terra estèril i explicar les seves vivències en un diari personal”. Amb un estil directe i basat en llocs i fets reals, el llibre pretén donar una visió realista de la immigració a Europa. Sabiha Belm (Marroc, 1995) ha guanyat diversos premis de poesia i narrativa breu en l’àmbit educatiu. Amb “Cadena perpètua” ha estat guardonada amb el Premi de Novel·la Tandaia 2016. El llibre serà presentat per David Puertas, músic i escritor i per la mateixa autora.

Dijous 6 d’octubre a partir de les 17h a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria (UPC) es durà terme la jornada “Dret a l’asil, què hi podem fer des del Garraf?”, que busca contribuir a l’anàlisi de la situació de milions de persones que han hagut de fugir de casa seva, a causa dels conflictes armats, les persecucions i la violació dels Drets Humans.

La jornada, que comptarà amb la participació Joan Reventós, director del Comitè Català de l’ACNUR; Antoni Soler, president de FundiPau; Francesc Mateu Hosta, director a Catalunya d’Oxfam Intermón; Natàlia Vargas, activista de Stop Mare Mortum i un representant de Proactiva Open Arms, pretén reflexionar sobre el context i les causes de la crisi humanitària de les persones refugiades, donar veu a una persona refugiada resident a Catalunya, conèixer la tasca d’algunes de les entitats i persones voluntàries que treballen sobre terreny i des de Catalunya, i plantejar diverses formes de contribuir des del Garraf a garantir el dret a l’asil per a aquestes persones. La jornada és gratuïta però cal fer inscripció prèvia al web www.ccgarraf.cat, on també es pot descarregar el programa sencer.

Les escoles Sant Nicolau de Canyelles i El Morsell d’Olivella acolliran el taller per a infants “Fem-los créixer”, el 7 i 14 d’octubre. Es tracta d’una activitat dinamitzada pel Comitè Català de l’ACNUR que vol donar a conèixer de prop perquè hi ha gent que s’ha vist obligada a abandonar-ho tot i fugir de casa i ajudar a descobrir perquè la protecció dels Drets Humans és essencial per garantir la Pau i la justícia social al món.

Les biblioteques de Sant Pere de Ribes, Les Roquetes i Cubelles mantenen la seva col·laboració amb la Setmana Garraf per la Pau, amb l’exposició de llibres i centres d’interès, a partir de publicacions del seu fons bibliogràfic, relacionades amb cultura de pau en general i amb l’asil i el refugi en particular. A les biblioteques de Vilanova i la Geltrú es podran trobar els programes de les activitats.


El Consell Comarcal del Garraf organitza la 10ª Setmana Garraf per la Pau amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local