Historial mèdic integral

Salut prepara una història clínico-social compartida de l'usuari

Primera presa de contacte entre el departament i la Taula del Tercer Sector per desplegar la xarxa assistencial a nivell comunitari

Foto de família al departament de Salut amb el conseller Comín i representants de les entitats de la Taula del Tercer Sector. ACN

Foto de família al departament de Salut amb el conseller Comín i representants de les entitats de la Taula del Tercer Sector. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El departament de Salut vol endegar un historial mèdic en què no només constin les dades mèdiques de l'usuari, sinó també aspectes socials. És una de les línies de treball estratègiques del Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), que es vol desenvolupar aquesta tardor. El conseller de Salut, Antoni Comín, s'ha reunit aquest dimarts amb representants de la Taula del Tercer Sector per tal d'enfortir lligams i aconseguir que la xarxa assistencial funcioni des d'una perspectiva "comunitària". En aquest sentit, la taula d'entitats proposa una atenció més coordinada entre el sistema de salut i els serveis socials en casos com les persones que pateixen una addicció. "Són usuaris ateses pels serveis socials però també pel sistema sanitari i obtenen hores d'ara respostes diferents", ha assenyalat el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa.

Un plantejament més a nivell comunitari serviria perquè Salut i la Taula del Tercer Sector poguessin "compartir informació" i "dissenyar polítiques" . "No hi ha model comunitari sense una interlocució normalitzada i estable amb la Taula del Tercer Sector", ha destacat el conseller de Salut, apuntant que la intenció és que la xarxa social, ciutadana o cívica "siguin actors claus" del sistema assistencial. "La xarxa és estructural, necessària i imprescindible", ha afegit, citant com a exemple d'aquest paradigma comunitari l'elaboració de la història clínico-social compartida "on hi haurà la biografia mèdica i social del pacient", ha detallat.

Un altre cas que s'ha citat és el dels usuaris dels serveis de salut mental, on cal incidir en una major coordinació per tal que disminueixin els ingressos hospitalaris i les medicalitzacions. Comín ha destacat en aquest àmbit el model actual COMSalut, format per 16 Àrees Bàsiques de Salut (ABS) i que treballa coordinament entre "la xarxa assistencial i els dispositius socials del territori", ha indicat el conseller.

De la seva banda, Oriol Illa ha reclamat una postura més decidida per potenciar una atenció integrada que contempli l'àmbit social i sanitari, per tal de poder abordar millor els reptes actuals i de futur, com els derivats per un progressiu i imparable envelliment de la població, que farà que el nombre de persones majors de 80 anys es duplicarà en els pròxims anys.

També ha citat el cas de les persones amb drogodependències, les quals indica que passen per dos circuits paral·lels, el d'atenció sanitària i el de reintegració i inserció a la societat. En aquest sentit, Oriol Illa considera que amb una atenció "integrada", de "finestreta o porta d'entrada única", es podria oferir una més ràpida i millor atenció. Després d'aquesta primera presa de contacte i amb les voluntats exposades, el departament i la Taula del Tercer Sector s'aniran reunint periòdicament.

L'Abast social de la Taula del Tercer Sector

La Taula d'entitats del Tercer Sector va crear-se l'any 2003 i és la institució que representa el conjunt de les entitats socials catalanes. Agrupa 35 federacions i grans organitzacions, les quals representen i aglutinen en conjunt prop de 3.000 entitats socials sense ànim de lucre. Aquestes entitats tenen la forma jurídica d'associacions, fundacions, cooperatives d'iniciativa social i empreses d'inserció, i actuen en l'atenció i la defensa dels drets socials de col·lectius molt diversos com pot ser la infància i la família, els joves, les persones immigrades, la gent gran, els discapacitats psíquics, físics i sensorials, els drogodependents o les persones amb dificultats per accedir a un lloc de treball.

L'ens centra els seus esforços a la "incidència política" i a "la interlocució amb les institucions", segons es pot llegir al seu web, i també a la promoció de la "millora contínua" de les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el "reconeixement" de la seva actuació, i "l'enfortiment del discurs, les capacitats i l'impacte social del conjunt del sector".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local