Oncologia Infantil

Experts i familiars demanen crear una xarxa per millorar les cures pal·liatives als infants malalts

Es calcula que al voltant d'un miler de nens i adolescents a Catalunya estan afectats per malalties que necessiten aquests tractaments

Imatge d'arxiu del TAC infantil de l'Hospital Vall d'Hebron. ACN

Imatge d'arxiu del TAC infantil de l'Hospital Vall d'Hebron. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A Catalunya, cada any moren entre 400 i 500 nens, dels quals entre 250 i 300 ho fan per causa previsible. Es calcula que uns 1.000 són infants que rebre atenció i cures pal·liatives millorarien la seva qualitat de vida, tot i que la seva malaltia sigui incurable. Tot i que Catalunya té una bona xarxa d'atenció en cures pal·liatives per a la població adulta, no passa el mateix en la població pediàtrica. Per aquest motiu, des de la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, es reclama la creació d'una xarxa de suport especialitzada que pugui atendre la complexitat i les necessitats pal·liatives dels menors de 18 anys, i que faci arribar l'atenció especialment al domicili del nen malalt.

Segons la Fundació Enriqueta Villavecchia, la xarxa és un repte d'alta complexitat organitzativa, econòmica i cultural, que es complica perquè realment són pocs nens els qui es troben aquesta situació, i a més, les malalties que pateixen són molt diferents. Assumeixen que hi ha una manca de professionals especialitzats i a més, consideren que la mort encara és un tabú amb els nens.

Per debatre aquesta situació i poder encarar aquesta necessitat per reivindicar els drets d'aquestes persones, la Fundació ha organitzat una jornada, pel dia 10 d'octubre, de reflexió sobre les necessitats específiques d'atenció i suport dels nens afectats per una malaltia que limita o amenaça la seva vida, així com les famílies i entorn.

La proposta de la xarxa de suport inclou tots els nens, independentment de la malaltia que els afecti, i a tot el territori català, Actualment, el Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) atén només a alguns nens que es troben amb aquesta necessitat, però des de la Fundació es considera imprescindible dotar els quipts de més suport per arribar a tothom i sobretot, donar tabé suport psicosocial al nen i a la seva família. Des de la Fundació s'ha posat en marxa un equip d'atenció psicosocial amb el nom de 'Compta amb mi'.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local