Mossos, Urbana i Bombers

Sindicats de Mossos, Urbana i Bombers demanen traslladar la CGE de Barcelona per la incidència del càncer

Diuen que l'edifici del carrer Lleida està mal ventilat i hi ha molt electromagnetisme i que les administracions no han fet prou estudis per seguir els casos

Pla general de la façana de la Sala Central de Comandament de Barcelona, al carrer Lleida. ACN

Pla general de la façana de la Sala Central de Comandament de Barcelona, al carrer Lleida. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Pràcticament tots els sindicats de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d'Esquadra i dels Bombers de Barcelona han reclamat aquest dijous el trasllat de tots els treballadors de la Central de Gestió d’Emergències (CGE) i de la Sala Central de Comandament (SCC) de Barcelona a un altre edifici. El complex actual, situat al número 28 del carrer Lleida de la capital catalana, presenta, segons els sindicats, deficiències que afecten la salut dels treballadors. En aquest sentit, els diversos sindicats signants han reclamat tant a l’Ajuntament de Barcelona com a la Generalitat una relació “completa” de tots els casos de càncer que hi ha hagut entre els treballadors d’aquestes dependències des de la seva obertura. Segons ells, hi ha hagut almenys 15 casos de càncer en deu anys, una incidència que suposa un 400% més que en altres sales similars de Catalunya.

L'edifici és propietat de Fira de Barcelona i durant diversos anys va ser un centre de telecomunicacions i informàtica de l'Ajuntament. El 2005, amb el desplegament dels Mossos d'Esquadra a la capital catalana, es va reformar per ubicar-hi la SCC i la CGE, que agrupa els cossos operatius: Mossos, Urbana, Bombers de Barcelona i SEM.

Tant la SCC com la CGE estan situades al soterrani i tenen ventilació "forçada". Així, hi ha molt poca humitat, i els treballadors tot i beure uns dos litres d'aigua al dia es queixen de mal de cap, sequedat de gola i problemes respiratoris. A més, les sales estan plenes de petites antenes i repetidors perquè els 'walkie-talkies' puguin funcionar. Això fa que hi hagi força radiació electromagnètica, tot i que encara no s'ha pogut determinar si és excessiva o si té relació directa amb la incidència de càncer.

La sala havia de ser provisional com a màxim dos anys, abans que la Generalitat pogués construir una central d’emergències a Barcelona. Es van mirar opcions com a l'antic Hospital Militar, o a la zona de la Maquinista i el Bon Pastor, però problemes pressupostaris han endarrerit la solució final.

En total han treballat a l'edifici uns 360 treballadors. La zona més afectada és la dels Bombers, amb 7 casos entre 40 treballadors, la Urbana presenta 4 casos i els Mossos 4 més. Un dels treballadors ha patit un càncer de tiroides i un de pròstata gairebé seguits. Tot això ha fet que molts dels treballadors vulguin canviar de lloc de treball i que hi hagi pocs aspirants per omplir les places que s'ofereixen, segons els sindicats.

La plataforma que uneix totes aquestes formacions sindicals es van reunir dilluns de la setmana passada amb representants de l’administració per abordar l’elecció de l’empresa que ha de mesurar els camps electromagnètics a la sala, segons un mandat d’Inspecció de Treball pels “nombrosos casos de càncer” que hi ha hagut entre els seus treballadors.

Des de la plataforma es lamenta que les empreses contactades per l’Ajuntament “no ofereixen garanties ni confiança”, per la qual cosa, s’ha decidit sol·licitar al Ministeri d’Indústria o en segona opció al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) que faci els mesuraments. Així, per exemple, els anàlisis d'ones electromagnètiques es van fer amb aparells no calibrats i pensats per radiacions en exteriors.

Resposta de l'Ajuntament

De la seva banda, fonts de l'Ajuntament de Barcelona puntualitzen que la petició dels sindicats mereix "el màxim respecte" per la delicadesa del contingut de la denúncia. Amb tot, el consistori es remet ara com ara als resultats dels cinc informes de què disposa, que s'han anat realitzant en els darrers d'anys. Cap d'aquests estudis estableix una relació directa de causa i efecte entre l'estat de l'edifici i la malaltia, han assegurat aquestes mateixes fonts. Les últimes dades disponibles corresponen a una actualització del juny del 2016 d'un informe del gener del 2013 del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (AGSB)

Ara bé, l'Ajuntament de Barcelona ha encarregat un nou informe a la Prefectura Provincial d'Inspecció de Telecomunicacions de Barcelona, del Ministeri d'Indústria, després que Inspecció de Treball així ho requerís. En aquests moments estan esperant que l'organisme estatal els confirmi que el realitzarà. Els resultats de l'informe han d'estar disponibles l'1 de desembre.

Inspecció de Treball va reunir les parts implicades, també els sindicats, en una reunió el 21 de juliol per requerir un nou informe que mesurés les radiacions electromagnètiques i altres aspectes de la Sala Central de Comandament. En una nova trobada el 26 de setembre, es va acordar enviar la petició a la Prefectura Provincial d'Inspecció de Telecomunicacions.

Finalment, el Departament d'Interior es limita a assenyalar que la gestió de l'edifici correspon a l'Ajuntament de Barcelona. Pel que fa al manteniment de les instal·lacions, la Generalitat i el consistori s'han de fer càrrec a parts iguals de les inversions, segons els acords que es van firmar per a la creació d'aquesta sala.

La sala conjunta s'emmarca en els acords firmats el 2005 en el desplegament dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona i en matèria de col·laboració i coordinació entre aquest cos policial i la Guàrdia Urbana. L'1 de novembre del 2005 la sala va entrar en funcionament. Poc després s'hi va traslladar el control dels Bombers de Barcelona i, el 2010, en el marc d'un conveni signat amb el Departament de Salut, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local