El Síndic alerta que els Mossos detecten menys d'una quinzena part dels abusos sexuals infantils

Recrimina al Govern que el protocol d'abusos a les escoles només s'apliqui als centres públics i concertats

Una cinquantena de persones condemnen la pederàstia i mostren el seu caliu a les víctimes d'abusos sexuals. ACN

Una cinquantena de persones condemnen la pederàstia i mostren el seu caliu a les víctimes d'abusos sexuals. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat aquest divendres que els atestats policials dels Mossos d'Esquadra sobre abusos sexuals a menors d'edat només suposen al voltant de l'1% del total d'infants, mentre que diversos estudis calculen que entre el 15 i el 20% dels menors han patit abusos en algun moment de la seva vida. Per això, demana que les administracions s'impliquin en la millora dels protocols, dels organismes d'estudi, prevenció i detecció, que s'hi destinin més recursos humans i materials i que les lleis s'apliquin en la seva totalitat.

En el seu informe, Ribó també demana que l'administració pública promogui l'elaboració d'estudis sobre la prevalença d'abusos infantils, ja que actualment només hi ha informes parcials i promoguts per investigadors privats. Així, l'informe del Síndic cita diversos estudis realitzats a Catalunya, basats en enquestes, que calculen que el 20% de les dones i el 10% dels homes han patit abusos quan eren menors d'edat, principalment en la primera adolescència, entre els 13 i els 15 anys. Un estudi realitzat a 2.000 espanyols adults, situa la prevalença en el 19%, 22,5% en el cas de les dones.

L'any 2002 es va enquestar un miler d'estudiants de la UB i el 18% va admetre haver patit abusos quan era menor d'edat. Un altre estudi, realitzat a 123 adolescents atesos en centres de salut mental, va fixar la victimització en el 17%. En canvi, en les noies ateses en els sistemes institucionals de protecció de la infància o de justícia juvenil, la taxa augmenta fins el 43%.

En canvi, la Unitat Central de Menors dels Mossos informa que de les 1.830 denúncies per agressions o abusos sexuals l'any 2015, 644 van ser menors d'edat, cosa que suposa una ràtio de 4,6 per cada 10.000. En el supòsit que aquest nivell d'afectació fos real i constant en el temps, menys de l'1% dels infants consten al llarg de la seva vida com a detectats pels atestats policials per abús o agressió sexual. Basant-se en els atestats policials del 2015, la taxa de victimització més alta segons la franja d'edat és la dels 13 als 15 anys, amb 9,8 casos per cada 10.000 habitants, seguida pels 8,3 casos de 16 a 17 anys. Dels 18 als 25 anys, la taxa baixa fins als 7 casos per cada 10.000 persones, i dels 0 als 12 anys la taxa és de 3,1. Segons els Mossos, el 2015 hi va haver 30 casos d'abusos infantils en escoles, 12 en centres de menors i 7 en instituts.

En l'àmbit judicial, els equips d'Assessorament Tècnic Penal i de l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte van atendre 372 casos el 2015. Dels 187 informes pericials psicològics realitats, el 83% van valorar el relat del menor com a creïble, mentre que un 23% van ser considerats no creïbles.

La DGAIA tenia comptabilitzats el 2015 un total de 77 menors tutelats amb desemparament relacionat amb l'abús sexual, que suposen l'1,3% del total dels tutelats. El 2015 només hi va haver 17 nous casos. Per últim, en l'àmbit sanitari, es van detectar 202 casos i se'n van tractar 153 a les unitats especialitzades de Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, i Can Ruti, a Badalona. Aquestes unitats detecten els casos i ofereixen un tractament inicial a les víctimes, però no un tractament de llarga durada, que només ofereixen centres privats.

Per tot això, el Síndic considera que cal fer més esforços per prevenir i sobretot detectar els casos que es produeixen, amb una millor divulgació dels protocols existents, tant el del 2006, com la seva reforma del 2012 i el recent d'aquest 2016, entre els professionals afectats com mestres, monitors de lleure, metges o policies. En aquest sentit, ha reclamat al Govern que desplegui totalment la llei dels drets dels infants, aprovada el 2010, que preveia la creació d'un centre especialitzat en la recerca sobre el maltractament infantil o un organisme especialitzat en l'atenció a aquests infants maltractats sexualment.

També vol que es faciliti informació als infants i adolescents respecte al seu dret de ser escoltats amb confidencialitat, i ha recordat que tots els adults tenen el deure legal de denunciar qualsevol sospita d'abusos a menors.

El Síndic ha criticat durament el Govern pel fet que el protocol per prevenir i detectar abusos infantils en l'àmbit escolar, aprovat el passat mes de juny després de l'escàndol dels abusos als Maristes, només es pot aplicar totalment als centres públics i concertats. En canvi, els centres totalment privats no estan vinculats a tot el protocol d'actuació, sinó només als apartats de prevenció i detecció. Segons Ribó, "els drets no es poden compartimentar" i no té sentit deixar fora els centres privats, i ha reiterat que les escoles tenen el deure d'actuar davant de qualsevol mera sospita, encara que l'abús tingui lloc fora del centre escolar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local