ARRIBA EL FRED...

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Millorar l'índex de vacunació del personal sanitari torna a ser un dels objectius de la campanya d'enguany

Pla detall d'una infermera vacunant de grip un pacient, el primer dia de campanya el 19 d'octubre de 2015. ACN

Pla detall d'una infermera vacunant de grip un pacient, el primer dia de campanya el 19 d'octubre de 2015. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A partir de dilluns, amb cita prèvia, els centres d'atenció primària començaran a administrar les vacunes de la grip. Salut ha comprat per aquest hivern 1.180.000 dosis, amb un pressupost de 4,3 MEUR que suposa el 10% del que inverteix en vacunes el Departament. El personal sanitari, més enllà de metges i infermeres, és el principal objectiu de la campanya d'enguany ja que no s'arriba aposar la vacuna ni el 20% d'aquest col·lectiu, un dels grups de risc a qui se li recomana. Des de Salut Pública, Joan Guix, ha recordat que l'any passat 60 persones van morir per causes relacionades amb la grip i es van donar 623 casos greus, un 83% dels quals no estaven vacunats.

El Departament de Salut engega aquest dilluns la campanya de la vacunació de la grip, una campanya que dirigeix als col·lectius de risc com ara, majors de 65 anys, embarassades, malalts crònics i personal sanitari. L'objectiu és evitar el contagi i en el cas que es produeixi, que les complicacions i la mortalitat siguin menors. És en aquest sentit que el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha volgut recordar les xifres de la campanya anterior, en què sense ser una grip virulenta, es van donar 623 casos greus i d'aquests 60 van morir. El 83% no estaven vacunats. Per això, ha qualificat ''d'incorrecte'' relacionar ''grip i banalitat''.

La mateix aposició defensa la subdirectora de l'Agència de Salut Pública, Carmen Cabezas, que assegura que el problema afecta entre el 5 i el 20% de la població general i que, en institucions tancades pot arribar al 50%. Cabezas ha recordat que els mesos d'hivern són els més propicis per aquest contagi i que des de 2009 ha detectat que l'epidèmia s'ha anat retardant cap a final de temporada. El pic més gran, per exemple, l'any passat, es va donar a finals de febrer. Tot i això, ha recordat que el virus de la grip canvia cada any i que d'aquesta vacuna, que s'ha elaborat amb tres soques diferents, no se'n coneixerà l'efecte fins que es desenvolupi el virus.

El 54% de les persones majors de 65 ja es vacuna, un percentatge per damunt de la mitjana europea però que també es vol millorar. Malgrat tot, com en anys anteriors, el Departament vol posar de manifest la importància de la vacunació entre els professionals sanitaris, que actualment no arriba al 20%. Cabezas ha detallat que entre metges i infermers, la vacuna arriba al 30%, però que hi ha personal en contacte amb els malalts, com pot ser d'administració o cel·la dors, que no es posen la vacuna. Per això, Puri Robles, coordinadora del grup de vacunes de la CAMFiC, ha recalcat la importància de convèncer el sector ja que són els que estan en contacte precisament amb els malalts més fràgils a qui la grip pot afectar més, i per això demana no pensar-ho de manera ''individual'.

Per enguany, Salut ha adquirit 1.800.000 dosis, les mateixes que l'any passat i hi ha destinat un pressupost de 4,3 MEUR, el més gran, segons el conseller Toni Comín, en matèria de prevenció. Suposa a més, el 10% del pressupost en vacunacions. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local