ACN/ Pol Solà |
Vilanova i la Geltrú
04-11-2016 18:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Bombers de la Generalitat han reiterat aquest divendres els consells de seguretat bàsic per evitar incendis a la llar ara que arriba el fred i per reduir el risc de danys i lesions en cas de foc. Els mesos de novembre a març les sortides dels Bombers de la Generalitat per incendis a la llar s'incrementen notablement i poden passar de les poc més de 200 d'un mes estiuenc a les gairebé 600 en un mes de fred.
Del 2009 al 2015 els incendis en habitatge sufocats pels Bombers de la Generalitat, que actuen a tot Catalunya excepte a la ciutat de Barcelona, van rondar entre els 3.903 del 2011 i els 4.356 del 2015. Fins el 31 d'octubre d'aquest 2016 ja porten 3.616 focs en edificis. Entre el 2013 i el 2015 hi ha hagut 45 víctimes mortals per aquest tipus d'incendis, i aquest 2016 ja n'hi ha hagut 11, sis de les quals tenen més de 60 anys.
En cas d’incendi a la llar, el principal perill és el fum i que un incendi en la seva fase inicial pot desenvolupar-se molt ràpidament i afectar tota una habitació o tota la llar. Els detectors de fum són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar en una etapa molt inicial de l’incendi, fet que permet a la persona actuar per evitar que es desenvolupi o, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures, tancant totes les portes, i avisar els bombers el més ràpidament possible.
La gent gran continua sent el col·lectiu més vulnerable i per això Interior estimula la millora de les mesures de seguretat contra incendis en cases de persones grans gràcies a la instal·lació de detectors de fums.
Generalitat, Diputació de Barcelona i Diputació de Girona col·laboren per dur a terme accions dirigides a incrementar la seguretat de les persones grans a través dels serveis de teleassistència. En aquesta línia, manté l’assessorament i la formació als treballadors del servei de teleassistència, que incorporen missatges preventius en les seves trucades periòdiques de control a aquest col·lectiu. Les mateixes diputacions faran difusió de les mesures de seguretat en un àmbit més general, a través dels municipis.
La Direcció General de Prevenció treballa en un programa pilot de divulgació de consells, a través de diferents xerrades, adreçat al col·lectiu de nouvinguts en col·laboració amb els ajuntaments de Vic i Santa Coloma de Gramenet. Igualment s’estan fent xerrades a grups de persones immigrants en el marc dels cursos de català i castellà de Càritas a Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Badalona, i s’han fet una vintena de xerrades a grups de gent gran amb la Creu Roja a la demarcació de Barcelona. A banda, els consells es difonen a través de les xarxes socials i la web dels Bombers.
Els bombers aconsellen que els aparells de calefacció estiguin apartats de qualsevol material combustible com cortines, llençols, sofàs, cobrellits o materials entapissats. Tampoc és recomanable eixugar la roba molla posant-la al costat d'estufes o llars de foc.
A la cuina cal evitar distraccions amb el foc, comprovar que els fogons estan apagats, netejar sovint els filtres de la campana extractora i si s'encén l'oli d'una paella cal tapar-la i apartar-la del foc, però mai tirar-hi aigua. Respecte els aparells elèctrics, es recomana no sobrecarregar els endolls, no cobrir llums o làmpades amb teles, papers o plàstics.
Per acabar, els bombers demanen que espelmes i barres d'encens s'apaguin totalment abans d'anar a dormir o sortir de casa i situar-los ben lluny de materials combustibles. Si se sent olor de gas no es pot obrir cap interruptor, cal obrir totes les finestres, tancar la clau de pas del gas i avisar la companyia subministradora o els bombers. Als fumadors se'ls demana que apaguin bé els cigarrets abans de tirar-los a la brossa, i si cal que els mullin.
En cas que igualment hi hagi un incendi a casa i no es pugui sortir, s'ha d'anar cap a una sortida que doni a l'exterior, com finestres o balcons, per fer-se veure i tancar totes les portes, posar roba molla com llençols, tovalloles o samarretes a les escletxes de les portes i trucar als bombers. Si es pot sortir de la casa cal sortir-ne immediatament i tancar totes les portes que es puguin, a més d'agafar les claus si és possible perquè els bombers puguin entrar. Cal baixar per les escales, no per l'ascensor, i mai pujar. Un cop ja al carrer, cal avisar els bombers a través del 112. Sobretot, els bombers demanen que mai es torni a intentar entrar a casa.
Si l'incendi es produeix en un altre pis i l'escala està plena de fum, els bombers recomanen quedar-se a casa, avisar els bombers, posar roba molla a l'escletxa de la porta d'entrada i fer-se veure als bombers a través d'una finestra o un balcó.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!