Fracàs escolar

Al capdavant del rànquing europeu d’abandonament d’estudis

La Comissió Europea lamenta en un informe que el bloqueig polític “ha frenat el progrés” educatiu a l’Estat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Estat espanyol encapçala el rànquing europeu d’abandonament prematur dels estudis, que comptabilitza els joves que deixen de formar-se entre els 18 i els 24 anys. Un informe de la Comissió Europea indica que un 20% dels estudiants a l’Estat marxen abans d’acabar els seus estudis, un percentatge que en el conjunt de la Unió se situa gairebé a la meitat, a l’11%. El text també critica que el bloqueig polític espanyol “ha frenat el progrés” de les reformes educatives i lamenta la caiguda de la inversió educativa, que amb un 4,1% del PIB suposa la segona més baixa de la UE, només per darrere de Romania.

“El bloqueig polític del 2016 ha frenat els progressos en matèria de reformes educatives, perquè hi ha dubtes sobre el futur de la LOMCE i la reforma de la professió de docent segueix paralitzada”, assegura l’informe. El text també admet que “les retallades financeres acumulades” durant els anys de la crisi “han reduït el capital disponible per educació” i que “la despesa en educació podria ser més eficaç”.

Amb un 4,1% d’inversió en educació respecte al PIB, Espanya és el segon estat de la UE que menys es dedica a la formació. Romania, amb un 3%, és l’estat que menys inverteix. Bulgària, Eslovàquia i Itàlia, com Espanya, dediquen a l’educació un 4,1% del PIB, mentre que Dinamarca un 7,2% o Finlàndia un 6,4%. La mitjana europea és del 4,9%.

Un dels elements que assenyala l’informe és que tot i que Espanya té una taxa de graduats universitaris superior a la mitjana europea, del 40,9% respecte al 38,7%, el ritme d’entrada al mercat laboral és molt més lent. Per exemple, mentre que un 68,7% dels graduats amb estudis superiors a l’Estat aconsegueixen feina, el percentatge arriba fins al 81,9% en la mitjana europea. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local