Associació El Fath de dones

Un grup de dones de la mesquita de Vilafranca es rebel•la contra els responsables de la comunitat musulmana

Denuncien que el president i el secretari de l’entitat els han prohibit donar classes de llengua perquè han organitzat activitats fora del centre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació El Fath de dones ha denunciat públicament la situació amb què es troben a la mesquita de Vilafranca del Penedès, on asseguren que el president i el secretari de la comunitat els han prohibit impartir classes de llengua per haver fet activitats fora del centre. El grup de dones que ha decidit rebel•lar-se fa 13 anys que organitza activitats educatives, i en fa 6 que ha ampliat la seva oferta amb tallers d’àrab, català, castellà i català. Més recentment, des del 2013, es va constituir com a entitat pròpia dins la comunitat El Faith per organitzar també activitats fora de la mesquita, fet que va originar el conflicte actual. Segons expliquen, des d’aleshores han rebut la pressió del president i el secretari, que els exigeixen informació de tot allò que fan. La mala maror entre les dues parts ha arribat fins el punt que aquest setembre es van trobar el pany de la mesquita canviat i no van poder accedir per fer les classes. Donada la situació, han decidit fer públic el seu malestar i exigir una assemblea per substituir els responsables de la comunitat.

Mariam Ghailan, presidenta de l’Associació El Fath de dones assegura que tant el president com el secretari de la comunitat musulmana de la mesquita de Vilafranca els exigeixen saber els detalls dels actes que organitzen fora del centre. “Diuen que han de saber tots els nostres moviments i que ens han de donar el vistiplau per fer les activitats”, relata, assegurant que els responsables de la mesquita els diuen que no tenen dret a organitzar res fora de la mesquita “perquè va en contra dels principis de la dona musulmana”.

Algunes de les activitats que més han molestat el president i el secretari de l’Associació de la Mesquita El Faith de Vilafranca del Penedès, segons relata Ghailan, han estat esdeveniments d’altres entitats on el grup de dones s’hi ha sumat, com alguns actes multiculturals. Mariam Ghailan explica que els prohibeixen anar-hi “perquè hi ha ball i les dones van vestides lleugeres de roba”.

Després de tres anys de relació tensa, el passat mes de setembre les dones es van trobar amb el pany del centre canviat, coincidint amb un dels dies en què tenien previst fer inscripcions pels nous cursos de llengua i educació islàmica. Des d’aleshores, els 80 alumnes que assisteixen als tallers i les 13 dones del grup han hagut de traslladar la seva activitat social a un dels espais que l’Ajuntament els ha cedit a l’edifici municipal l’Escorxador.

Mediació sense èxit

Enmig del conflicte, Mariam Ghailan explica que l’imam de la mesquita va voler mediar per pal•liar la situació i aconseguir que l’associació de dones pogués reprendre les seves activitats dins el centre de culte. Així, recorda que l’imam va fer dues peticions: una millora del seu sou i que les dones poguessin tornar. “Al pobre, l’han fet fora per defensar-nos”, lamenta la presidenta del col•lectiu femení, que recorda que l’imam fa 15 anys que exerceix a la mesquita de Vilafranca. Tot i l’expulsió, Ghailan assegura que la comunitat li ha demanat que continuï la seva activitat.

Qui també va intervenir per resoldre el conflicte va ser el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed el Ghaidouni. La presidenta de l’Associació de dones assegura que el Ghaidouni va seure amb elles i amb els responsables de la comunitat, amb qui van acordar el retorn de les activitats al centre si les dones suspenien una mobilització de protesta que havien programat. “Després, però, el president i el secretari es van posar en contra nostre i ens van dir que no podíem tornar”, critica Mariam Ghailan.

D’altra banda, l’associació de dones destaca el suport que han rebut de la resta de companys homes, i insisteixen que elles no culpen el conjunt de la comunitat, sinó el president i secretari, “que es pensen que la mesquita es casa seva o una empresa”. Així les coses, les 13 components de l’Associació El Faith de dones han demanat la convocatòria d’una assemblea per rellevar-los en el càrrec. Mariam Ghailan explica que el president fa 16 anys que ocupa el lloc, i desitja que es produeixi un canvi: “ara no tenim ni veu no vot, i a ell no el volem perquè no l’hem escollit”, exclama. Si l’assemblea no es celebra abans de finals de mes, aquest col•lectiu de dones preveu organitzar un acte de protesta per manifestar la seva situació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local