Setmana de Sensibilització

Salut adverteix del risc que corren els adolescents que consumeixen molt alcohol en poc temps

1 de cada 4 joves d'entre 14 i 18 anys reconeix haver fet aquesta pràctica, coneguda com a 'binge drinking', en els darrers 30 dies

Joves consumint alcohol al carrer. ACN

Joves consumint alcohol al carrer. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut alerta dels riscos que corren els joves que consumeixen molt alcohol en poc temps. Una pràctica, coneguda com a 'binge drinking', que 1 de cada 4 joves d'entre 14 i 18 anys ha reconegut haver fet en els darrers 30 dies. Concretament, es tracta de la ingesta de 5 o més begudes alcohòliques en el cas dels homes i de 4 o més en el cas de les dones en una mateixa ocasió. Coincidint amb la setmana de conscienciació sobre el consum d'alcohol, Salut ha fet públic que durant el 2015 el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 1.867 urgències per intoxicació d'alcohol en menors d'edat. De fet, són els joves d'entre 15 i 29 anys els qui presenten una major prevalença de borratxeres (21,5% homes i 12,1% dones) i de 'binge drinking' (27,6% homes i 19,3% dones), especialment durant els caps de setmana.

Segons un comunicat del Departament de Salut, el consum d'alcohol en molt poc temps s'associa, entre els joves, amb una major prevalença de consum d'altres drogues, com ara el cànnabis (34,1%) i la cocaïna (3,3%). Amb tot, són els adults d'entre 30-64 anys són els que fan un major consum diari d'alcohol (18,3% homes i 6,1% dones).

El consum per càpita d'alcohol a l'Estat espanyol i a Catalunya ha anat decreixent en els darrers anys fins a situar-se al voltant dels 10 litres el 2014, una xifra que és inferior a la mitjana de la regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), però que ens situa al capdamunt –per sota de Portugal- entre països mediterranis.

De fet, a l'Estat espanyol l'alcohol ocupa el setè lloc entre els factors de risc de càrrega per malaltia i lesions, per davant del colesterol i dels riscos laborals. En aquest sentit, es calcula que 1 de cada 7 homes i 1 de cada 13 dones d'entre 15 i 64 anys mor de forma prematura com a conseqüència del consum excessiu d'alcohol. Concretament, el consum d'alcohol és el responsable de la pèrdua de 10 anys de vida en els homes i de 20 anys en les dones, que es podrien evitar si no hi hagués consum.

A Catalunya, només un 9% de la població (15-64 anys) declara no haver begut mai alcohol, un 20% diu no haver-se emborratxat mai i un 13% declara haver deixat de consumir en el darrer any. En contraposició, el 10,2% fa un consum diari d'alcohol i entre un 3,8% i un 5,75% refereix consums de risc en enquestes domiciliàries representatives amb població general, percentatge que arriba al 19% en població atesa a l'atenció primària i al 23% segons eines d'autoavaluació de consum en línia, com la calculadora 'Veus el que Beus?'.

Per últim, s'estima que un 2% de la població general està en risc de patir dependència de l'alcohol, un percentatge que augmenta entre un 5% i un 8,6% en població atesa a l'atenció primària.

Alcohol i danys a tercers

L'any passat, un 11,8% dels conductors implicats en un accident de trànsit va donar positiu en el test d'alcohol en aire expirat, esdevenint el percentatge més elevat des del 2007. Així mateix, en 1 de cada 3 accidents mortals el conductor estava sota els efectes de l'alcohol.

Entre un 25% i un 50% de les dones embarassades continuen consumint alcohol durant la gestació. Un estudi realitzat a l'Estat espanyol va constatar que el 40,7% seguia consumint durant el primer trimestre, el 23,1% durant el segon i el 17,1% en el darrer. Segons alguns estudis, la incidència del trastorn de l'espectre alcohòlic fetal (TEAF) es dóna en la majoria de poblacions entre 0,5 a 3 casos per naixement per cada 1.000.

Un 40% dels catalans reconeix haver patit alguna conseqüència negativa derivada del consum d'alcohol d'altres persones, com ara sorolls nocturns, sentir-se insegur en un lloc públic, patir molèsties, insults, baralles, agressions físiques, conducció sota els efectes de l'alcohol i accidents de trànsit.

Suposa un cost social de 155.800 MEUR

Per últim, el cost social atribuïble al consum d'alcohol a la UE es calcula que és, cada any, de 155.800 milions d'euros, l'equivalent a l'1,3% del PIB. Això representa 300 euros per persona en costos directes en productivitat, sanitat, justícia i serveis socials, tot i que podrien arribar als 600 euros si s'incloguessin els costos indirectes derivats dels danys a tercers.

Setmana de sensibilització dels riscos de l'alcohol

Coincidint amb el dia sense alcohol que se celebra el 15 de novembre, el Departament de Salut ha organitzat per tercer any consecutiu la Setmana de Sensibilització sobre els riscos de l'alcohol, amb el lema "Fem xarxa! Amb l'alcohol menys és millor". Enguany, s'ha posat l'èmfasi en l'impuls del treball en xarxa per tal de poder donar resposta efectiva als reptes que la prevenció dels problemes d'alcohol planteja.

L'acte central d'aquesta setmana de conscienciació es fa aquest divendres a la seu de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i consisteix en una jornada en què participen representants de diferents departaments, xarxes d'entitats i professionals i institucions del món local que presentaran experiències i activitats que s'estan duent a terme, tant a nivell nacional com local.

A més, en el marc d'una col·laboració interdepartamental amb el Servei Català de Trànsit, s'estan duent a terme accions de sensibilització sobre la conducció de vehicles i consum d'alcohol amb panells de missatgeria variable existent a peu de carretera, especialment en vies properes a rutes d'oci, així com diversos controls d'alcoholèmia en diferents punts de la xarxa viària catalana durant la nit de divendres a dissabte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local