Violència masclista

Interior i Telefònica presenten una app pionera que facilita l'accés a les víctimes de violència masclista a la policia

Durant l’any 2.016, ha augmentat un 7% les denúncies entre els joves

Interior i Telefònica presenten una app pionera que facilita l'accés a les víctimes de violència masclista a la policia. Generalitat de Catalunya

Interior i Telefònica presenten una app pionera que facilita l'accés a les víctimes de violència masclista a la policia. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presentat avui una nova aplicació per a telèfons mòbils específica per a víctimes de violència masclista i domèstica que facilita el contacte de les víctimes amb els mossos d’esquadra i, en general, amb el sistema d’emergències, fent més fàcil i ràpid l’avís al telèfon d’emergències 112 de Catalunya (CAT112).

Segons ha explicat Jané, “la nova aplicació és pionera a l’Estat, innovadora i té com a finalitat aportar més protecció específica i donar una resposta més urgent a les possibles víctimes de violència masclista i domèstica”.

El conseller ha explicat que “la nova aplicació està vinculada a les bases de dades policials de víctimes de violència masclista i del CAT112, respectant en tot moment la garantia de confidencialitat i protecció de dades”. “Aquesta app activa amb més urgència encara els Mossos d’Esquadra i els serveis d’emergència quan es produeixi una trucada per telèfon mòbil o fixe d’una persona que voluntàriament estigui introduïda a la seva base de dades”.

El titular d’Interior també ha destacat que “aquesta nova eina ha de contribuir al descens de la por d’aquestes persones perquè està fet per ajudar-les i per a aconseguir disminuir aquesta xacra social”. “Amb aquesta app, i amb només una trucada, encara que no se li senti la veu a la víctima, s’activaran tots els serveis”, ha afirmat.

Per la seva banda, el director d’Empreses i Administracions Públiques de Telefònica Catalunya, Enrique Santiago, ha explicat que forma part “d’una empresa molt compromesa amb els col·lectius més vulnerables donant servei des de fa anys a les persones que pateixen violència masclista” i ha anunciat que “durant l’any vinent Telefònica farà una prova pilot que permetrà reconèixer la veu i identificar al màxim nivell i fiabilitat la persona que truca, com si es tractés d’una empremta dactilar”. “És una gran fita i ens fa sentir orgullosos”, ha afegit.

El director del CAT112, Federic Adan, ha afirmat que “la societat no és prou madura ni lliure per a diferents persones i per això, l’Administració pública té el deure de posar mitjans pels col·lectius més vulnerables i indefensos”.

El nou projecte és fruit de la col·laboració del CAT112 amb Telefónica, desenvolupadora de l’aplicació, i ha comptat també amb la contribució de la Direcció General de Policia, de la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) i del Gabinet Tècnic del departament d’Interior.

La nova app, que és una versió de l’existent app amb geolocalització MY112, es pot instal·lar mitjançant un codi facilitat per Mossos d’Esquadra a les víctimes, estarà disponible al llarg del primer trimestre de l’any 2017 per al col·lectiu amb més alt risc i s’ampliarà properament a la resta de persones víctimes de violència masclista i domèstica, seguint les directrius del grup de treball format pel CAT112, la Direcció General de Policia i la Direcció General d’Administració de Seguretat.

Aquesta nova eina permet que les dades de contacte  de les víctimes de que disposa Mossos d’Esquadra siguin també integrades al sistema del CAT112 de tal manera que quan la víctima truca al telèfon 112 de Catalunya, l’operador que l’atén ja sabrà que és una possible víctima de violència masclista i domèstica i la seva trucada passi de forma immediata a mossos d’esquadra. En cas que truqui per un altre tipus d’emergència com avisar d’un accident de trànsit, un incendi o qualsevol altra situació anàloga, la seva trucada serà tractada pels protocols adients en cada cas.

A més, la nova aplicació preveu l’opció que la víctima pugui enviar un missatge predeterminat d’alerta als contactes telefònics (fins a sis en la versió actual) que decideixi un cop hagi trucat al 112.

Igualment inclou un recull dels consells per a les víctimes subministrats per la DGAS sobre com actuar en diferents situacions:
Si la víctima conviu amb l’agressor
Si la víctima ja no conviu amb l’agressor
Sobre la necessitat de tenir un kit d’emergència
Consells sobre ús d’internet i xarxes socials
Recomanacions si la víctima vol trencar la relació
Com actuar si es produeix una agressió
Recomanacions en cas que la víctima tingui fills o filles
Què fer en cas de denúncia

Per a implementar l’aplicació s’ha hagut de crear una passarel·la tecnològica de dades entre Mossos d’Esquadra i el CAT112 que permet l’intercanvi i actualització de dades en temps real.

La nova versió de l’aplicació MY112 segueix les orientacions de la DGAS de forma que la seva aparença no difereix de la genèrica, l’apartat referent a violència domèstics resulta discret i no deixa rastre del seu ús per a major protecció de la víctima. En aquest sentit, totes les pantalles que ens podem trobar (consells, trucada, etcètera) disposen d’un botó de sortida que surt totalment de l’aplicació. A més a més, tampoc deixa rastre del seu ús, ja que no figura en l’apartat d’aplicacions obertes o consultades ni tampoc si s’utilitza l’opció de retorn o tornar enrere.

La nova app estarà disponible en un principi en català, castellà i anglès, en funció de la llengua en que l’usuari hagi configurat el seu telèfon. En un futur es podrà descarregar també en altres idiomes.

Cal remarcar que el protocol operatiu específic s’aplicarà per part del CAT112 tant si la víctima disposa en el seu telèfon de l’app My112 amb la versió i funcionalitats específiques activades, com si realitza únicament la trucada al telèfon 112 (per exemple, si els telèfons facilitats com a telèfons de contacte per la víctima són un mòbil i un fix, si truca des del fix també s’aplicarà).
L’aplicació estarà disponible i operativa al llarg del primer trimestre de 2.017.

Cal destacar que el Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya ha estat escollit per Telefónica per provar la tecnologia que desenvolupa d’identificació biomètrica per veu (cada persona té una veu única que permet identificar-la com les seves empremtes dactilars). En un futur aquesta tecnologia ha de permetre, pel que fa al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, la identificació de la persona que truca i que prèviament hagi introduït les seves dades (en aquest cas, a més de les dades personals, les dades que identifiquen la seva veu).

Telefònica, a més a més, forma part de les “Empreses per una societat lliure de violència de gènere”, un grup d’entitats que miren d’ajudar a pal·liar aquesta xacra, especialment per la via de la sensibilització. En aquest sentit, des de l’any 2009, per a la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, presta el servei del control telemàtic de les ordres d’allunyament en matèria de violència de gènere que els jutges acorden; conegut com el servei de les polseres. A través d’aquest servei, més de 3.100 dones han comptat amb la seguretat que els seus agressors se’n mantenien allunyats, rebent missatges i trucades des del centre de control en el cas que aquests incomplissin l’ordre d’allunyament establerta.

Cal dir que la companyia compta ja amb el desenvolupament d’una app per refermar la lluita contra la violència masclista; es tracta de “LIBRES“, una aplicació gratuïta per a telèfons mòbils (sistemes operatius IOS i Android) que aporta informació sobre els passos a seguir davant d’una situació de maltractament.


Xerrades dels Mossos d’Esquadra en l’àmbit de la violència masclista i domèstica

Els Grups d’Atenció a la Víctima i les Oficines de Relacions amb la Comunitat de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra han realitzat durant l’any 2.016 665 xerrades en l’àmbit de la violència masclista i domèstica on han assistit 19.850 persones. Respecte l’any 2015, s’observa un increment del 11,4%, la qual cosa respon a l’estratègia del Cos de Mossos d’Esquadra de prioritzar les accions preventives amb aquest col·lectiu. De fet, en el marc d’aquestes accions destaquen les xerrades per prevenir els fets relacionats amb violència masclista entre els joves de 13 i 20 anys. Un 90% del total de presentacions va destinat a aquest col·lectiu.

Els Mossos instrueixen un total de 10.809 denúncies relacionades amb violència de gènere

Fins al 31 d’octubre del 2016, s’han instruït un total de 10.809 denúncies relacionades amb violència de gènere, un 1% menys respecte el mateix període de l’any anterior. La violència psicològica representa un 43% de la violència de gènere: amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant/vexatori. La violència física aglutina el 39% dels fets relacionats amb lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi. La violència sexual representa un 2% mentre que els fets delictius relacionats amb impagament de prestacions o descobriment i revelació de secrets, entre d’altres, ocupen un 16% del total dels fets instruís per violència de gènere.


El nombre de víctimes de violència de gènere fins a l’octubre de 2016 és de 11.711, un 2,8% menys que l’any anterior. Tot i així, encara que s’observa una baixada general en el nombre de víctimes, els fets relacionats amb menors d’edat augmenten un 7%, passant de 632 víctimes registrades durant l’any passat a 675 enguany. Les menors d’edat haurien denunciat perquè han estat víctimes de les seves parelles o exparelles sentimentals o bé perquè són filles de dones que han estat maltractades i que en el moment de la denúncia van ser maltractades a la vegada que la seva mare.

D’altra banda, el 79,5% de les víctimes es concentren en la franja  d’edat  dels 21  als 50 anys d’edat. La franja d’entre 31-40 anys és la que la de major incidència (34%).

Durant l’any 2016 s’han detingut 4.237 persones, de les quals un 0,6% són menors d’edat. Comparat amb l’any anterior, es registra  un augment d’un 20% en el nombre de detinguts menors, passant de 20 detencions l’any passat a 24 durant aquest any.

El 99,4% de les persones detingudes són majors d’edat  i el 85% tenen entre 21 i 50 anys.

Actualment els Grups d’atenció a la Víctima (GAV) de la PG-ME realitzen seguiment de 14.442 expedients a víctimes de violència de gènere, de violència domèstica, d’abusos i agressions sexuals, de mutilació genital femenina, de matrimonis forçats, d’il·lícits penals motivats per l’odi i la discriminació i de tràfic d’éssers humans.

El Model de valoració de risc

Al febrer de 2016 va entrar en vigor el model de valoració de risc (mitjançant un Qüestionari Policial de Valoració de Risc i el Qüestionari Policial de Revaloració de Risc) que avalua la possibilitat de patir una agressió física greu, per part del presumpte autor, en el període d’un any des de la interposició de la denúncia.

Hi ha 5 nivells de risc:
-       Nivell de risc no apreciat: No s’aprecia risc de patir una agressió
-       Nivell de risc baix: Baix risc de patir un agressió
-       Nivell de risc mitjà: Risc mitjà de patir una agressió
-       Nivell de risc alt: Alt risc de patir una agressió
-       Nivell de risc molt alt: Risc molt alt de patir una agressió.

Seguiment actiu a les dones víctimes de violència de gènere

En l’àmbit de la violència de gènere, els GAV realitzen seguiment actiu a 9.846 dones víctimes de violència de gènere (68% de la totalitat) de les quals 6.799 tenen una mesura judicial concedida i vigent. Actualment, la PG-ME realitza 147 proteccions policials: 14 de risc molt alt,  33 de risc alt i  100 de de risc mitjà. Aquestes proteccions són d’ofici o a requeriment judicial i/o de Fiscalia.

Víctimes mortals

Fins el 18 de novembre de  l’any 2016 s’han produït 4 morts en l’àmbit de la violència de gènere (4 dones):
-        Cap de les dones mortes havia denunciat situacions de violència de gènere i només en un cas, el seu entorn més proper en tenia coneixement.
-        3 de les 4 dones mortes convivien amb el seu homicida.
-        En  2 dels fets han estat detinguts els autors. En la resta de casos, l’autor va ser trobat mort per suïcidi ( cas de Vilaseca del 13/01/2016 i  cas de Sant Feliu de Llobregat de 14/04/2016)

Les mesures d’autoprotecció per a dones

Les mesures d'autoprotecció són estratègies de seguretat perquè les dones que puguin patir violència masclista en l’àmbit de la parella minimitzin el risc. Aquesta eina de prevenció pretén evidenciar els perills que corren les víctimes d’aquests delictes i inclou recomanacions per afrontar una situació de violència masclista en l'àmbit de la parella en qualsevol de les seves fases, des de la identificació de la violència fins a mesures d’autoprotecció en la relació de convivència, quan es vol trencar la relació o quan es produeix o s’ha produït una agressió.

El Departament d'Interior en el marc del Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica (2015-2018), realitza una reedició d’aquest material que ja vaser editat l’any 2009, però amb la introducció de canvis de format, de nous apartats i amb la traducció a més idiomes.

En aquesta edició de mesures d’autoprotecció a dones, s’introdueix un nou apartat de recomanacions per la seguretat de la dona en cas de ruptura de la relació, Si vols trencar la relació, ja que és una situació de risc. També s’afegeix un apartat específic de seguretat en les noves tecnologies, Seguretat a internet i a les xarxes socials, amb consells adreçats a l’ús de la telefonia fixa i mòbil, així com a l’ús d’internet i xarxes socials que actualment són utilitzats com a mitjà de control i violència vers les dones. A més, s’ha concretat un apartat específic per a casos en que hi hagi fills i/o filles, Si hi ha fills i filles, i un altre on es dóna informació a l’hora d’interposar una denúncia, En cas de denúncia.

Enguany els idiomes que es repeteixen en la reedició són el català, castellà, àrab, anglès i francès, però s’incorporen noves llengües per a la traducció d’aquestes recomanacions com són el romanès, el xinès, l’urdú i el rus, amb la finalitat d’ampliar l’abast de tota aquesta informació a totes les dones que pateixen o poden patir violència masclista en l’àmbit de la parella a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local