Els Mossos reben 87 denúncies el 2016 per difusió d'imatges de contingut sexual sense consentiment. Mossos d'Esquadra
ACN |
Barcelona
26-11-2016 09:34
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Mossos d'Esquadra han rebut 87 denúncies contra persones que han difós imatges o vídeos de contingut sexual sense el consentiment de les dones que hi apareixen el 2016, segons dades del Departament d'Interior. Aquesta també és una cara de la violència masclista que, amb l'expansió de les xarxes socials, va en augment. "Publicar un vídeo de caràcter íntim a Facebook o a alguna altra xarxa social s'utilitza com a amenaça, coacció o represàlia contra les parelles i exparelles", alerta la cap de Gabinet de Seguretat del Departament d'Interior, Maria Àngels Vila, en una entrevista a l'ACN. Vila també avisa que les noves tecnologies poden ser "un mitjà d'assetjament i control molt potent" i contraposa la solitud davant el telèfon mòbil amb les converses del fix: "Abans t'havien de trucar a casa i moltes vegades hi havia la família que podia vigilar què passava al voltant d'aquell telèfon".
La difusió d’imatges íntimes d’una altra persona sense autorització, encara que la gravació fos consensuada, està castigada amb una pena de tres mesos a un any de presó (o una multa). Les denúncies per revelació de secrets augmenten i, de les setantena que els Mossos van instruir el 2015, de moment aquest 2016 n’han registrat 87.
Els agressors utilitzen aquests vídeos per coaccionar les dones i minar-ne la intimitat i la llibertat. Per combatre aquest tipus de delicte, Interior posa molt èmfasi en la necessitat de consicienciar, sobtetot els més joves. Els Mossos d'Esquadra han realitzat aquest any 665 xerrades en l'àmbit de la violència masclista i domèstica, en què han assistit 19.850 persones. El 90% de les presentacions han anat dirigides a joves d'entre 13 i 20 anys" .
A banda dels delictes per revelació de secrets, les noves tecnologies i les xarxes socials també poden ser un mitjà de control “molt potent”, alerta Vila.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!