Foto de família amb el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesies, i la presidenta del Dincat, Rosa Cadenas, (al mig). ACN
ACN |
Barcelona
04-12-2016 11:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual han aprofitat aquest dissabte el seu dia internacional per alçar la veu i defensar els seus drets. La Dincat –que agrupa prop de 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya- ha organitzat una concentració reivindicativa davant la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona per fer visible les problemàtiques “que segueixen sense resoldre’s”. “No hi ha accés al món laboral des de fa sis anys per al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, hi ha greus dificultats per entrar als serveis d’atenció diürna i habitatge, i el model educatiu està clar però no s’està aplicant per manca de recursos”, ha enumerat la presidenta del Dincat, Rosa Cadenas, que ha posat una mirada d’esperança en la nova Llei d’autonomia personal que està confeccionant el Govern.
“Sempre hem volgut participar de les lleis que promoguin l’autonomia. Pensem que ha de ser la solució, sempre i quan tinguin en compte el sector i es compleixin”, ha continuat Cadenas, que ha recordat la “insuficient” llei de la dependència. “Cal ficar d’una vegada fil a l’agulla”, ha reivindicat la presidenta de la Dincat, que ha posat l’èmfasi en l’enorme dificultat d’accés al món laboral dels discapacitats intel·lectuals en aquest període de crisi econòmica. De fet, en el manifest es constata que “des del 2011 no es contracten a Catalunya persones amb especial dificultat”. “Són persones que per tenir feina necessiten que hi hagi una subvenció al darrera que permeti que l’empresa els contracti. I totes aquestes subvencions no s’estan donant”, ha lamentat Cadenas, que també ha criticat que les places als centres especials de treball també s’estan tancant per a les persones amb discapacitat intel·lectual “més severa”.
“Hi estan entrant altres col·lectius més productius i de no especial dificultat”, ha corroborat la presidenta del Dincat, que ha fet una entrega del manifest al secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies. Una declaració –llegida avui a tres veus sota el lema ‘Junts, defensem els drets’- on hi ha un seguit de reclamacions del col·lectiu de les Persones amb Discapacitat que passen per una atenció mèdica adequada, un model educatiu inclusiu per a tothom, un accés real als serveis d’atenció a les persones en edat adulta i una estricta “igualtat d’oportunitats”. “No volem ser exclosos del món laboral, ni maltractats a l’escola. No volem estar a la cua en l’àmbit de la recerca, ni un sistema sanitari que ens exclogui. No volem ser tractats com a ciutadans de segona ni tampoc ser invisibles per a la societat”, han reivindicat des de la Dincat.
“El Govern està treballant en la nova Llei d’autonomia personal, que es vol presentar abans d’acabar el primer trimestre del 2017”, ha avançat Iglesies. “Una llei que ens ha de permetre avançar cap a un nou país inclusiu per la vida independent”, ha afegit el secretari d’Afers Socials i Famílies. “No només es tractarà de garantir compensacions econòmiques en situació de dependència sinó que es pugui transformar i actuar en l’entorn d’aquestes persones: els drets a una assistència i a un suport real a les famílies”, ha precisat Iglesies, que ha posat sobre la taula l’impuls de figures cabdals en el tracte a la discapacitat (intel·lectual o no) com “el cuidador, l’assistent personal o l’atenció domiciliària”. “Es tracta de l’assignatura pendent. A partir del 2018 volem fer un salt en l’atenció de les persones amb dependència”, ha reconegut el secretari d’Afers Socials i Famílies.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!