Sitges reuneix més d’un centenar de científics en el congrés del consorci d’anàlisi de dades de la missió Gaia. EIX
Redacció |
Sitges
17-01-2017 22:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Entre el 23 i el 27 de gener l’Hotel Melià de Sitges acollirà el segon congrés del consorci DPAC (Anàlisi i processament de dades) de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA). L’esdeveniment, organitzat per l’equip Gaia de l’Institut de Ciències del Cosmos (IEEC-UB), reunirà uns 170 científics, membres del consorci, i determinarà els propers passos de la missió Gaia que té com a objectiu obtenir el mapa en 3D més precís de la nostra galàxia.
Durant aquest dies els científics compartiran i analitzaran les primeres dades de la missió Gaia, que es van fer públiques el passat 14 de setembre i que ens van permetre obtenir el mapa més precís del cel fins al moment amb més de mil milions d’estrelles. També es revisaran els primers resultats científics de Gaia així com la preparació de la segona publicació de dades.
Sobre la missió Gaia
Gaia es basa en els principis provats de la missió Hipparcos de l'ESA per ajudar a resoldre un dels reptes més difícils però, profundament fonamentals de l'astronomia moderna: crear un mapa en tres dimensions extraordinàriament precís d'uns mil milions d'estrelles al llarg de la nostra galàxia i més enllà.
Aquest cens estel·lar massiu proporcionarà les dades d'observació bàsiques per fer front a una enorme gamma d'importants fenòmens relacionats amb l'origen, l'estructura i la història evolutiva de la nostra galàxia.
La missió Gaia lliurarà un catàleg i arxiu de dades astronòmiques d’un abast sense precedents, exactitud i integritat.
Participació de l’equip Gaia-Barcelona
L’equip de l’Institut de Ciències del Cosmos (IEEC-UB) ha participat en la missió Gaia des dels seus inicis amb un paper molt destacat: va contribuir al disseny científic i tecnològic del projecte, així com al prototip de la base de dades, i ha liderat la producció de dades simulades durant la fase de preparació de la missió.
Pel que fa a les primeres dades publicades, l’equip de Barcelona lidera el grup que treballa en l’elaboració de l’arxiu de la missió. També s’encarrega d’executar el procés inicial de tractament de les dades que arriben diàriament del satèl·lit, primer pas per obtenir resultats d’ús científic com les que ara es fan públiques. El grup és responsable del procés d’emparellament de les diverses observacions d’una mateixa estrella i col·labora en el calibratge de les lluminositats de les estrelles.
També cal remarcar que Barcelona és la seu d’un dels centres de processament de dades de la missió, en el qual hi ha el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC). Aquest centre proporciona els recursos per executar part de les operacions durant tota la missió i ja va ser imprescindible en les tasques preparatòries i de verificació, així com en les simulacions de dades que es van dura terme.
L’equip Gaia-ICCUB/IEEC, format per una vintena de científics i enginyers, està integrat en el Consorci per al Processament i l’Anàlisi de Dades (DPAC, per les seves sigles en anglès),que integra més de 400 persones d’una vintena de països europeus.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!