Justícia

L'Audiència de Palma condemna a 6 anys i 3 mesos de presó Urdangarin pel 'cas Nóos' i absol la Infanta Cristina

L'expresident balear Jaume Matas ha estat condemnat a tres anys i vuit mesos de presó i l'exsoci d'Urdangarin ha estat condemnat a vuit anys i mig

Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, durant la sessió del judici del 'cas Nóos' del 10 de juny del 2016. ACN

Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, durant la sessió del judici del 'cas Nóos' del 10 de juny del 2016. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Audìencia de Palma ha condemnat a sis anys i tres mesos de presó l'exduc de Palma Iñaki Urdangarin en el 'cas Nóos', mentre que la seva esposa, la infanta Cristina, ha estat absolta però haurà de pagar 265.000 euros com a responsable civil de manera solidària amb el seu marit. L'exsoci d'Urdangarin a l'Institut Nóos, Diego Torres, ha estat condemnat a vuit anys i mig de presó, mentre que l'expresident balear Jaume Matas a tres anys i vuit mesos de presó. La sentència pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem.

En una sentència de més de 740 pàgines feta pública aquest migdia, l'Audiència considera que la contractació de la mercantil Nóos Consultoria Estratègica per part del govern balear, participada al 50% per Torres i Urdangarin, per a la realització de l'anomenada 'Oficina del Projecte' i de l'Institut Nóos per a la realització dels Illes Balears Fòrum 2005 i 2006, es va dur a terme prescindint de la tramitació legal que era aplicable i va respondre a la decisió unilateral de Matas, que va adoptar a causa de la influència exercida per Urdangarin, concertat amb Torres. Per a això, Urdangarin es va servir de l'íntima relació d'amistat que l'unia al recentment nomenat director general d'Esports, José Luis 'Pepote' Ballester, i del privilegiat posicionament institucional que ocupava en aquelles dates.

Les decisions adoptades per Matas van ser traslladades per Ballester a Juan Carlos Alía Pino, gerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) i aquest, al seu torn, a l'assessor jurídic d'Ibatur, Miquel Àngel Bonet i a Gonzalo Bernal, gerent de la Fundació Illesport, els quals, van tractar de revestir de legalitat les decisions unilateralment adoptades per Matas, simulant que havien estat preses per la Fundació Illesport a través de la confecció d'unes actes en les que es feien constar reunions de la Comissió Executiva o del Patronat de la Fundació que mai es van celebrar.

Així mateix, la Fundació Illesport es va fer càrrec del pagament de 174.000 euros que no havia d'haver satisfet, ja que tal import havia de ser abonat per la mercantil Abasta Sport SL, i de la quantitat de 445.000 euros, corresponents als serveis relatius a l'Observatori i al Pla Estratègic, inclosos en el conveni relatiu a l'Illes Balears Fòrum 2006, que no van arribar a executar-se. Aquesta última quantitat es va abonar com a conseqüència de la reiterada exigència de pagament promoguda pels representants de l'Institut Nóos, malgrat ser conscients, l'autoritat i els funcionaris públics, que els serveis no s'havien prestat.

Diego Torres i Urdangarin van tributar a través de l'Impost de Societats el que, en realitat, eren rendiments meritats com a conseqüència de la seva activitat professional, que havien d'haver tributat a través de l'IRPF, i es van aplicar deduccions a les quals no tenien dret, defraudant a l'erari públic quantitats superiors a 120.000 euros.

Diego Torres, a través d'un entramat societari internacional, radicat a Belize i al Regne Unit, va ocultar la quota defraudada a l'erari públic, transformant-la, per retornar-la al circuit legal mitjançant la realització de successius traspassos de fons, fins que van acabar dipositats en comptes la seva titularitat.

Condemnes

Per tot això, l’Audiència de Palma ha condemnat Urdangarin com a autor d’un delicte continuat de prevaricació, falsedat de document públic, malversació de fons públics, dos delictes contra la Hisenda Pública, tràfic d’influències i un delicte de frau a l’Administració Pública. En total, les penes per tots aquests delictes sumen 6 anys i 3 mesos de presó, 7 anys i un mes d’inhabilitació i una multa de 512.553,68 euros. Urdangarin ha estat absolt de la resta de delictes dels que estava acusat.

En canvi, la infanta Cristina ha estat absolta dels delictes dels que estava acusada per part de l’acusació popular, exercida per Manos Limpias. El tribunal considera que la germana del rei Felip VI no és autora de cap delicte, però haurà de respondre en qualitat de responsabilitat civil a títol lucratiu, de manera conjunta i solidària amb el seu marit, amb un topall màxim de 265.088,42 euros.

Pel que fa a l'exsoci d’Urdangarin, Diego Torres, ha estat condemnat a 8 anys i mig de presó, 8 anys d’inhabilitació i una multa de 1.723.843,10 euros. Se’l declara autor d’un delicte continuat de prevaricació, falsedat de document públic, malversació de fons públics, frau a l’Administració Pública, tràfic d’influències, un delicte contra la Hisenda Pública i un altre de blanqueig.

Com en el cas de la infanta, l'esposa de Torres, Ana María Tejeiro, ha estat absolta, tot i que haurà de respondre en qualitat de responsabilitat civil a títol lucratiu, de manera conjunta i solidària amb el seu marit, amb un màxim de fins a 344.934,31 euros.

L’expresident de les Illes Balears Jaume Matas ha estat declarar autor dels delictes de prevaricació, falsedat de document públic, malversació de fons públics i frau a l’Administració. En total, ha estat condemnat a 3 anys i 8 mesos de presó i 7 d’inhabilitació.

José Luis Ballester i Gonzalo Bernal han estat declarats autors dels delictes de prevaricació, falsedat comesa per funcionari públic, malversació de fons públic i un delicte de frau a l’Administració. En total, cadascun d’ells han estat condemnats a 15 mesos i 2 dies de presó, que se substituiran per penes de multa de 9.040 i 5.424 euros respectivament, i 4 anys i mig d’inhabilitació.

Finalment, els dos últims condemnats han estat Juan Carlos Joaquín Alia i Miguel Ángel Bonet, que han rebut cadascun una pena d’un any i dos dies de presó, que se substituirà per una multa total de 4.626 euros, pels delictes de falsedat documental comesa per funcionari públic i prevaricació, a més d'una inhabilitació de sis mesos.

La resta d’acusats han quedat absolts: Miguel Tejeiro --absolt per la retirada de l’acusació de la fiscalia--, Marco Antonio Tejeiro, Luis Lobón, José Manuel Aguilar, Jorge Vela, Elisa Maldonado, Mercedes Coghen, Alfonso Grau i Salvador Trinxet.

Peticions de la fiscalia

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach demanava 19 anys i mig de presó per a Urdangarin pels delictes de prevaricació, malversació, frau, delictes fiscals, blanqueig de capitals, estafa i falsedat documental, mentre que l'acusació popular, Manos Limpias, demanava 26 anys i mig de presó. Per a Torres, el ministeri públic demanava 16 anys i mig pels mateixos delictes, i Manos Limpias 22 anys de presó. Per a la Infanta, la fiscalia va demanar l'absolució, mentre Manos Limpias demanava vuit anys de presó per dos delictes fiscals com a cooperadora necessària a la societat patrimonial conjunta amb el seu marit, Aizoon. Per a Jaume Matas, el fiscal va rebaixar la petició inicial, després d'admetre alguns dels fets, i la va deixar en 5 anys de presó. També va rebaixar la petició de penes per a quatre exalts càrrecs balears.

A Torres la fiscalia li va demanar una quota defraudada de l'IRPF del 2007 de més de 442.000 euros a 380.700, cosa que redunda en la multa, que és el triple d'aquesta xifra. A Urdangarin, se li reclamen 174.000 euros de l'IRPF del 2007 i 152.000 del 2008, en comptes de 182.000 i 155.000 respectivament, que també haurà de multiplicar per tres.

Per a qui va modificar la pena és per al comptable de l'Institut Nóos i cunyat de Torres, Marco Antonio Tejeiro, per a qui demanava dos anys de presó per blanqueig de capitals, estafa, falsedat en document mercantil i malversació de fons públics. Després li va demanar dos anys de presó per malversació, estafa i falsedat, però que podia substituir per una multa.

Els canvis més substancials van ser per a Matas i quatre dels seus exalts càrrecs. Matas va ingressar 865.000 euros de la venda del seu palauet al centre de Palma, i li admetia les atenuants de reparació del dany i de confessió, perquè durant la seva declaració davant de l'Audiència, prèviament acordada amb el ministeri públic, l'expresident balear va admetre haver contractat Urdangarin sense concurs públic, per ser qui era, per portar la gestió del patrocini de l'antic equip ciclista Banesto i per celebrar un fòrum sobre turisme i esport. Així, davant dels 11 anys de presó de petició inicial, ara en demanava cinc, més 13 d'inhabilitació.

A més, entre Urdangarin, Torres, Matas, Ballester i Bernal haurien de pagar 2,5 milions d'euros i 116.000 euros més a repartir amb Juan Carlos Alía i Miguel Ángel Bonet.

La resta d'acusacions, com l'Advocacia de l'Estat, l'Advocacia de Balears, l'acusació popular dels socialistes valencians o Manos Limpias, van mantenir un criteri molt similar, amb rebaixes mínimes per a Marco Antonio Tejeiro, José Luis Bonet i Gonzalo Bernal, però sense esmentar Jaume Matas.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local