La regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
02-03-2017 15:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper dijous 9 de març se celebren els tres tallers participatius del Pla de Xoc per a l'Emergència Social 2017. El centre cívic La Geltrú acollirà les sessions, distribuïdes en infància, gent gran, i pobresa i exclusió social. Les entitats, professionals del sector i aquelles persones que a títol individual van participar en el de 2016 han rebut la convocatòria per participar en aquest procés de participació ciutadana sobre les polítiques socials a la ciutat.
Segons ha explicat en roda de premsa la regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas, aquest mes de gener s'ha fet un grup de treball amb experts de diferents àmbits i entitats per valorar el grau de compliment i la direcció que ha de prendre el Pla aquest 2017.
Entre les conclusions destaquen que és més important la reordenació que l'increment dels recursos, la millora del treball en xarxa, i la implicació la comunitat. “El més important és treballar més enllà de l'assistencialisme, per fomentar l'autonomia de les persones. Hem de mantenir les mesures que ja s'estan duent a terme, sobretot pel que fa a infància i gent gran, que són els dos col·lectius més vulnerables”, diu Vargas.
De cara a aquest any es vol tornar a preguntar a entitats i ciutadania què en pensen de les polítiques socials i què cal fer per millorar la situació social a Vilanova i la Geltrú. Per això està previst posar en marxa una pàgina web on la ciutadania pugui participar de manera més permanent.
La valoració del Pla de Xoc 2016 és positiva: de les 90 accions proposades (la meitat sorgides del procés participatiu), se n'han fet 80. La regidora ha destacat, d'entre les mesures complertes del Pla de Xoc 2016, el gran avenç en matèria de pobresa energètica (s'han gastat menys diners que els pressupostats evitant talls de subministraments gràcies als informes de vulnerabilitat); l'aportació municipal a les beques menjador que han cobert 92 infants no coberts o insuficientment cobert per les beques de la Generalitat; l'obertura del rober social, el trasllat del menjador de gent gran a La Plataforma; la posada en marxa del grup de treball per al protocol per evitar maltractaments en la gent gran; la creació d'un dispositiu per atendre les persones sense sostre en situacions d'onada de fred; l'elaboració d'una guia de recursos amb els serveis i ajuts dels serveis socials distribuïda a tots els alumnes de la ciutat; o l'inici d'un projecte de treball per la cura de la salut mental i la lluita contra l'estigma als instituts.
“De cara al 2017 és important treballar les accions preventives per poder donar resposta, centrar-nos en dotar d'autonomia les persones. No serà fàcil, però per això és important aquest Pla de Xoc que serveixi per implicar totes les persones que hi vulguin participar”, diu Vargas, que recorda que “des del govern valorem l'experiència com a positiva, perquè hem aconseguit implicar la comunitat en les polítiques socials”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!