Protocol comarcal

L’Alt Penedès estrena una guia contra el maltractament a les persones grans pionera a Catalunya

Verònica Romero: 'ens trobem davant un problema social de salut de primer ordre, esperem que la guia serveixi per canviar la situació de la nostra generació i de les futures'

Verònica Romero, Maite Fandos, Francesc Olivella, Dolors Bassa, Pere Regull i Marc Simón. Roger Vives

Verònica Romero, Maite Fandos, Francesc Olivella, Dolors Bassa, Pere Regull i Marc Simón. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un centenar de persones han assistit aquest divendres al Consell Comarcal de l’Alt Penedès a la presentació de la guia comarcal per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans, pionera a Catalunya i eina “indispensable” en paraules de Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Bassa, que ha presidit l’acte de presentació, ha explicat que des del Govern es pretén potenciar les polítiques d’atenció a la gent gran, alertant que “a dia d’avui es detecten un de cada cinc casos de persones grans maltractades; i d’aquests, se’n denuncia un de cada deu”, tot afegint que “segons les dades, a Catalunya podrien haver-hi ara mateix més de 10.000 persones grans maltractades”. A més, ha assegurat que, properament, també hi haurà guies d’actuació similars al Maresme i a l’Anoia.

La consellera ha estat acompanyada per representants de tots els altres ens implicats en la confecció de la guia: pel president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella; l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull; la diputada de Benestar de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos; el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón; i per la responsable de l’àrea social del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès, Verònica Romero.

Romero ha estat l’encarregada de presentar el document que, oficialment, s’anomena ‘Guia territorial de l’Alt Penedès per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans’ i que consta d’una comissió de seguiment, una comissió territorial i una comissió tècnica. En quan a les mesures d’intervenció, es divideixen entre dos protocols específics d’abordatge: un de domèstic i un d’institucional. Romero ha assegurat que “ens trobem davant un problema social de salut de primer ordre, esperem que la guia serveixi per canviar la situació de la nostra generació i de les futures”.

En el torn de parlaments, Olivella ha matisat que  “la guia és fruit del consens de tots els agents del territori”, tot subratllant que el maltractament d’aquest tipus “és un fenomen difícil de detectar i tractar, està molt amagat a la nostra societat”; i seguint en la línia de Romero, confia en què “la guia sigui un tret de sortida per a la sensibilització d’aquesta problemàtica”.

Paraules similars s’han pogut sentir en la resta de parlaments. Així, Regull ha advertit que “és molt important tenir un protocol, saber què s’ha de fer en cada cas i en cada moment”; Fandos ha destacat que “permetrà una major sensibilització social”; i Simón ha recordat que “protocol·litzar i documentar permet que les accions tinguin continuïtat”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local