La secretària d’Igualtat de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo, en la Jornada '10 anys de la llei d'igualtat' . ACN
ACN/ Gemma Fontané |
Barcelona
08-03-2017 13:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Només el 3% dels homes es redueix la jornada per tenir cura dels fills davant un 26% de les dones, segons conclou l'informe 'La conciliació, encara una qüestió de gènere', presentat aquest dimecres per UGT de Catalunya. Una de cada quatre dones ha fet ús de la reducció de la jornada -amb la conseqüent pèrdua de salari- i en la majoria dels casos és superior a un mes, mentre que la major part de les reduccions de jornades agafades pels homes solen ser inferiors al mes. La secretària d'Igualtat de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo, ha manifestat que, dins el mercat de treball, s'observa que els permisos de maternitat són emparats "exclusivament per a les dones" i que només un 2% dels homes fan ús de la part transferible, vàlida a partir de les 6 setmanes. Aquestes diferències provoquen unes "repercussions econòmiques" en el món laboral, com ara una bretxa salarial del 26%, segons Gajardo.
L'informe mostra que pel que fa als permisos d'excedència hi ha la mateixa repercussió: un 92,1% dels permisos són utilitzats per les mares –6.917 dels casos a Catalunya-, enfront d'un 7,9% exercits pels pares –592 dels casos-.
Els permisos a Europa
La secretària d'Igualtat de la UGT de Catalunya ha explicat que si es compara la situació del mercat de treball i els permisos de paternitat i maternitat del país amb la resta d'Europa estan "completament desfasats" i que no s'associen a la "realitat social i econòmica" del moment, ja que "discriminen a les dones" i les "l'expulsen del mercat de treball".
Propostes per a canviar la situació
Des de la UGT de Catalunya, han explicat que la seva proposta de model per als permisos seria canviar tota la terminologia i parlar només dels permisos parentals, sense separar entre homes i dones, així com plantegen que els permisos hagin de ser personals, individuals, intransferibles i remunerats. Aquesta serà “la única situació en la què començarem a veure com canvia la situació de les dones dins el mercat de treball”, segons ha manifestat Gajardo.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!