Curs 2017-18

L'Oficina Municipal d'Escolarització de Vilanova atén més de 3.000 consultes anuals

Aquest dijous s'obre el període de preinscripcions per educació infantil, primària i secundària obligatòria

Oficina Municipal d'Escolarització de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Oficina Municipal d'Escolarització de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Oficina Municipal d'Escolarització, OME, atén anualment més de 3.000 consultes en relació a l'escolarització i rep més de 500 sol·licituds dins i fora del període formal de preinscripcions. Aquest servei està ubicat a la planta baixa de l'IMET, a l'edifici de La Paperera, al carrer de la Unió.

Aquest dijous, 23 de març, s'inicia el període de preinscripció per al curs vinent per educació infantil, primària i secundària obligatòria. L'OME és el punt de referència a Vilanova i la Geltrú per aquests temes. El regidor d'Educació, Joan Martorell, destaca la feina que dia a dia es fa des del municipi sota la filosofia de "ciutat de i per a les persones amb l'objectiu d'anar millorant constantment. Tampoc no oblidem que sempre queda alguna cosa per millorar i que sempre cal fer un pas més en la recerca de polítiques que ens permetin prosperar. En aquest àmbit orientem les polítiques educatives al bé comú i a mantenir un equilibri entre els drets individuals i els col·lectius a l'hora de distribuir l'oferta de places".

Per Martorell l'Oficina està oferint un servei de qualitat a la ciutadania, tal com demostra l'estudi presentat pel Síndic de Greuges sobre La segregació escolar a Catalunya (I). Vilanova i la Geltrú figura en el llistat dels 50 municipis més grans de 10.000 habitants amb menys segregació escolar i entre els 25 municipis més grans de 10.000 habitants amb decrements més elevats dels nivells de segregació escolar a primària i secundària en el període comprés entre els cursos 2006-2007 i 2013-2014.

L'Oficina Municipal d'Escolarització es va posar en marxa a VNG l'any 2004 gràcies al conveni signat entre l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aviat es compliran 13 anys de la creació de l'OME.

El regidor Joan Martorell creu que l'existència de l'OME i el treball de la Comissió de Garanties d'Admissió, CGA, "permet una coordinació entre les administracions que es tradueix en un servei per a la ciutadania que al llarg dels anys ha esdevingut clau en la distribució de l'alumnat a la ciutat". En relació a l'alumnat estranger, aquest va disminuir un 0,96% entre el curs 2015-2016 i l'anterior. Per àrees geogràfiques predominen: Àfrica (45,19%), Europa (27,62%) i Amèrica central/sud (17,68%). Pel que fa a l'alumnat nee (necessitats educatives específiques), el total d'alumnat matriculat durant el curs 2015-2016, en els centres d'educació infantil i primària és del 17,85% i d'un 15,05% en els centres amb educació secundària obligatòria.

L'OME i la CGA (integrada a l'Oficina) tenen com a funcions i competències, entre d'altres, la supervisió del procés d'admissió de l'alumnat en l'àmbit territorial de Vilanova i la Geltrú, en els nivells de segon cicle d'educació infantil, primària i educació secundària obligatòria, així com vetllar per la distribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques que permeti la seva integració, faciliti la cohesió social i afavoreixi una qualitat educativa adequada per a tota la població escolar.

A la CGA està integrada la representació de les direccions dels centres públics i titularitat dels centres concertats (en les etapes d'educació infantil, primària i secundària obligatòria), dues persones en representació dels pares i mares membres dels consells escolars (d'un centre públic i d'un centre concertat), el Consell Comarcal del Garraf, un tècnic d'Educació de l'Ajuntament de VNG, la direcció de l'EAP (Equip d'Atenció Psicopedagògica), dues persones en representació del professorat proposades pels sindicats més representatius del sector i el president de l'OME-VNG i regidor d'Educació. La CGA, a més, compta amb l'assessorament de diversos professionals com els Serveis Educatius LIC (Llengua, Interculturalitat i Cohesió social) i Serveis Socials Municipals. La inspecció educativa exerceix la presidència de la Comissió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local