Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica

Els cirurgians plàstics alerten que hi ha una "falta alarmant" de professionals a la sanitat pública catalana

Asseguren que només el 40% dels hospitals que tenen Unitat de Patologia Mamària tenen especialistes reparadors

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SCCPRE) alerta que hi ha una "falta alarmant" de professionals als hospitals públics catalans. En un informe, la SCCPRE assegura que la ràtio catalana actual és una de les més baixes de tot l'Estat. En concret, 0'09 cirurgians plàstics per cada 10.000 habitants, molt per sota d'altres comunitats com Castella Lleó (0'14) o la que més en té, Navarra amb (0'19). A més, denuncien la poca estabilitat laboral que hi ha dins el sector públic, i és que gairebé la meitat de professionals estan a temps parcial. La falta d'aquest tipus de personal mèdic es nota especialment en centres hospitalaris públics amb Unitat de Patologia Mamària on, segons la SSCPRE, només el 40% tenen especialistes reparadors.

Falten cirurgians plàstics a la sanitat pública catalana. Així de contundent és l'informe presentat per la SCCPRE, aquest dissabte a Girona, on alerta que ara mateix, Catalunya és una de les comunitats autònomes amb menys especialistes. El text explica que aquest dèficit de professionals situa la Cirurgia Plàstica al mateix nivell que una especialitat terciària, com la cirurgia toràcica, la neurocirurgia o la cirurgia cardíaca.

En aquest sentit, el vocal d'hospitals de la SCCPRE i ponent de l'informe, Oriol Bermejo, recorda que moltes de les patologies que tracta la cirurgia plàstica "no són terciàries" sinó comuns, com el càncer de mama, el melanoma, traumatismes aguts i crònics o seqüeles de l'obesitat mòrbida.

Bermejo també ha criticat que la meitat de cirurgians plàstics que treballen a la sanitat catalana estan contractats a temps parcial, fet que genera "certa inestabilitat" en el professional, que en alguns casos prefereix anar al sector privat.

La manca de treballadors es fa evident en hospitals amb unitat de reparació de mama. Ara mateix només el 40% dels centres públics que compten amb aquesta unitat tenen cirurgians plàstics en plantilla. Aquesta situació es repeteix en altres hospitals on tracten traumatismes o malalties dermatològiques.

Desigualtat territorial

Un altre aspecte que preocupa a la SCCPRE és la mala distribució dels pocs cirurgians dels que es disposa arreu del territori. La majoria es concentren a Barcelona, seguida de Girona, Tarragona i Lleida, on només hi ha un professional i té un contracte a temps parcial.

Per tot plegat, Bermejo demana que s'incrementi el nombre d'especialistes i que a tots els hospitals comarcals hi treballi un professional vinculat a un centre de referència. "És la manera de poder donar un servei de qualitat i garantir l'accés a la cirurgia plàstica a tothom".

La SCCPRE és una societat científica, membre de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, que agrupa més d'un centenar de cirurgians plàstics de tot Catalunya que treballen tant en l'àmbit públic com privat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local