Pla tancat d'una dona gran de costat, mirant-se les mans. ACN
ACN/ Elisenda Rosanas |
Barcelona
07-04-2017 08:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest divendres es commemora el Dia Mundial de la Salut, una celebració que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha volgut dedicar enguany a la depressió, una malaltia mental que a Catalunya afecta a l'11% de la població, arribant a persones de qualsevol edat, condició social i nacionalitat. Malgrat tot, les entitats de salut mental alerten que l'estigma continua sent el principal obstacle per a la recuperació dels pacients i per això, per aquesta jornada, ha impulsat la campanya 'Parlem de depressió', amb l'objectiu de desestigmatitzar el col·lectiu. Per la seva banda, la Creu Roja ha alertat que la incidència de la malaltia es quadruplica entre les persones vulnerables.
La depressió és una malaltia mental freqüent a tot el món que, segons l'OMS; afecta uns 350 milions de persones. Es pot convertir en un problema de salut seriós quan es converteix en una malaltia de llarga durada i d'intensitat moderada a greu, ja que causa patiment i altera les activitats laborals, escolars i familiars. En el pitjor dels casos, pot portar al suïcidi, una situació que es dona en més de 800.000 persones cada any al món, sent la segona causa de mort en el grup d'edat de 15 a 29 anys. A Catalunya, la depressió afecta a l'11% de la població.
Per aquest motiu, l'OMS ha volgut centrar la commemoració del Dia Mundial de la Salut amb la depressió, per recordar que és una patologia completament diferent de les variacions habituals de l'estat d'ànim i de les respostes emocionals breus als problemes de la vida quotidiana. Des de l'Oms es vol para atenció però, a la possibilitat de prevenir i curar la malaltia.
Per abordar-la, des d'Obertament s'aposta per ''parlar amb algú de confiança'' com un primer pas per a la recuperació. Però l'entitat reconeix que sovint és difícil perquè el desconeixement i l'estigma fan que la persona que passa per una depressió tingui por a ser jutjada, se senti avergonyida o amb sentiments de culpa. Segons l'entitat, aquestes situacions es donen per desconeixement i perquè moltes persones no identifiquen la depressió com un problema de salut, sinó que s'associa la simptomatologia amb els problemes quotidians o l'estrès general. Per aquest motiu, l'entitat s'adhereix a la campanya de l'OMS que porta per lema 'Parlem de depressió'.
Des de la Creu Roja s'ha volgut recordar que, segons les dades recollides en el seu darrer estudi, del mes de març, la incidència de la depressió es quadruplica entre les persones ateses al programa de lluita contra la pobresa. L'ONG alerta que totes les persones enquestades han patit alguna afectació en la salut, com a conseqüència de les seves dificultats econòmiques, mentre que un 72% han patit afectacions emocionals, i d'aquests, el 14,6%, amb tractament. Des de Creu Roja es considera que la càrrega personal que suposar patir una situació de pobresa de manera prolongada en el temps, amb dificultats i dependència d'ajudes per cobrir necessitats bàsiques, té un gran impacte emocional i sobre l'autoestima de les persones, a més de dificultar el seguiment d'hàbits saludables que prevenen afectacions en salut física.
Per això l'entitat ha posat en marxa en més de 40 províncies d'arreu de l'estat espanyol la campanya de sensibilització ''Si no pots més... DEIXA-HO ANAR. Depressió. Parlem-ne''. Els objectius d'aquesta acció són sensibilitzar sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç de la depressió entre la població en general i entre les persones ateses per la pròpia entitat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!