Religió

Milers de catalans han començat aquest dissabte el Ramadà, el mes sagrat del dejuni pels musulmans

Tots els adults sans, excepte les dones amb la menstruació, embarassades o lactants, han de deixar de menjar durant les hores de sol

Imatge d'alguns fidels resant a la Mesquita de Salt aquest divendres 26 de maig de 2017. ACN

Imatge d'alguns fidels resant a la Mesquita de Salt aquest divendres 26 de maig de 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Milers de musulmans de Catalunya han començat el Ramadà aquest dissabte, el mes de dejuni dels fidels de l'Islam, que durarà entre 29 i 30 dies, fins el 25 o 26 de juny. El Ramadà se celebra durant el novè mes del calendari islàmic, que es basa en la Lluna i retrocedeix cada any entre 11 i 14 dies. És un dels pilars bàsics de la fe musulmana i consisteix en l'abstinència total de beguda, menjar i relacions sexuals entre l'alba i la posta del sol. Per a l'Islam, el Ramadà significa el descans de l'estómac, una purificació del cos que el permet funcionar millor.
Segons explica a l'ACN el portaveu del Consell Islàmic de Catalunya, Mohamed Hanhoul, aquest és un mes d'espiritualitat "intensa", de "vivència personal i comunitària", amb celebracions, àpats familiars i pregàries nocturnes.

Tot i els canvis en el calendari, segons Hanhoul, el dejuni no suposa més dificultats si és durant les vacances o en època laboral. De fet, el Ramadà serveix per trencar la monotonia del dia a dia i suposa canvis "dràstics".

Segons la Sharia, la llei musulmana, el dejuni durant el Ramadà és obligatori per a tots els musulmans, homes o dones, majors d'edat que estiguin en plenes facultats físiques i mentals. Les úniques excepcions són els nens, els ancians, els malalts i les dones amb la menstruació, embarassades o que donen el pit als seus fills. També poden excusar-se de dejunar els que viatgen, els que pateixen maltractaments físics o una imminent amenaça de mort.

Durant el Ramadà també cal evitar les paraules grolleres, els insults, les mentides, les baralles i discussions i en general els actes incorrectes.

El dejuni, a més, és obligatori per complir alguna promesa personal o per a l'expiació de faltes. També hi ha la possibilitat de fer dejuni voluntàriament durant els sis dies del mes de Shawwal, els dies d'Arafat i d'Ashura, els dilluns i dijous de cada setmana, els dies 13, 14 i 15 de cada mes lunar i altres establerts per la tradició del profeta Mahoma. En canvi, està prohibit fer el dejuni durant els dies de les festes anuals dels dos Eid, els tres dies següents a la festa del xai, i altres.

Per a qui trenca el dejuni de forma indeguda, l'Islam preveu una expiació que pot consistir en alliberar un esclau, dejunar dos mesos seguits o donar de menjar a 60 persones necessitades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local