Dia de les Persones Refugiades

Clam a Catalunya per l'acollida de refugiats sense quotes

La coordinadora 'Obrim Fronteres' ha organitzat protestes a Barcelona, Tarragona, Calafell i La Jonquera

Clam a Calafell per l'acollida de refugiats sense quotes. @UcfrGarraf

Clam a Calafell per l'acollida de refugiats sense quotes. @UcfrGarraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Clam per l'obertura de fronteres i l'acollida dels refugiats. La coordinadora 'Obrim Fronteres' ha organitzat aquest dissabte quatre concentracions a Catalunya en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebrarà dimarts vinent i que també ha fet mobilitzar altres ciutats europees. A Catalunya, s'han celebrat protestes a Barcelona, Tarragona, Calafell i la Jonquera, des d'on s'ha reclamat que s'obrin fronteres sense quotes ni limitacions. Lluïsa Pinyol, de l'organització a Tarragona i membre d'Stop Mare Mortum, ha denunciat "l'incompliment del dret d'asil i el maltractament dels refugiats". L'organització també carrega contra l'incompliment per part de l'Estat de les quotes. Espanya es va comprometre a acollir fins a 17.337 persones refugiades abans del setembre i en falten per arribar més de 16.000.

A Barcelona, la protesta s'ha fet a la plaça Sant Jaume. A Calafell, al Baix Penedès, s'ha celebrat entre la plaça del Mercat i el passeig de la Unió. A la Jonquera, a Girona, s'ha fet al punt fronterer de l'N-II. A Tarragona, una quarantena de persones s'han aplegat al passeig de les Palmeres, on han fet una lectura de manifest i un minut de silenci per als refugiats que han mort al Mediterrani.

Des d'aquest acte, Pinyol ha reivindicat l'obertura de fronteres sense quotes: "tots els estats que han firmat el tractat internacional tenen l'obligació de donar asil a totes les persones que tenen la seva vida en perill i que ho sol·licitin. Sense quotes tenim l'obligació de donar asil", ha reclamat, tot lamentant que, a més, "s'estan tancant fronteres en un altre incompliment de les lleis internacionals".

Pel que fa a les quotes, Espanya només ha fet arribar un 12% de la xifra de persones refugiades que s'havia compromès a acollir. "Es va comprometre a acollir 17.000 persones, unes xifres que ja eren minses donada la magnitud del problema, però no hi ha cap voluntat de complir-ho", ha denunciat Pinyol.

Per tot plegat ha reclamat que la ciutadania es rebel·li i continuï mobilitzant-se: "els governs els triem nosaltres i els hem d'empènyer a complir els seus compromisos i obligacions". La portaveu de Stop Mare Mortum a Tarragona ha assegurat que la societat "és solidària" i que són els governs qui no acompanyen el sentiment majoritari de la ciutadania: "hi ha municipis que es declaren ciutat acollida però encara que vulguis, no pots fer-ho perquè està tot centralitzat al govern espanyol", ha dit Pinyol.

Per últim, Pinyol ha insistit que cal sortir al carrer "fins que caiguin les barreres" i no considerar que es poden obviar les concentracions de protesta perquè ja s'ha participat amb anterioritat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local