Pla detall de les ambulàncies del SEM. ACN
ACN |
Barcelona
14-08-2017 08:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El SEM ja ha fet, fins a 10 d’agost, 153 assistències per ofegaments, una xifra que a la mateixa data de 2016, era de 119, un augment pràcticament del 30%. Es confirma així, una tendència ‘’a l’alça’’ a piscines, platges o altres espais aquàtics. No hi ha una franja d’edat predominant en aquestes situacions de risc, ja que segons les dades recollides pel SEM, el 35% correspon a menors d’edat, el 32% a adults, i el 31% a majors de 64 anys. La diferència, en canvi, entre homes i dones, és més significativa, i el 75% dels casos es dona en homes. En aquest sentit, Quim Ríos, cap territorial de Barcelona Ciutat del SEM, explica que es deu a un component de risc, més habitual en el sexe masculí.
En declaracions a l’ACN, Ríos creu que hi ha molts factors que influencien aquesta tendència a l’alça i que per tant, caldrà fer un anàlisis acurat un cop acabi la temporada de bany. Entre alguns aspectes, destaca que l’augment és, en part, per un millor registre els darrers anys, sobretot dels ofegaments no mortals. Però tot i això, Ríos admet que hi ha un ‘’comportament més de risc’’ que es dona a platges i piscines, perquè s’ha perdut el respecte a la natura que ‘’sempre té més força de nosaltres’’. Ríos compara els episodis d’ofegaments i assistències a la platja amb els que succeeixen a l’hivern o en altres èpoques de l’any a la muntanya.
La meitat de les assistències, 77, s’han hagut de fer a platges o en zones de costa, un 75% més de les que es van fer l’any passat, en què se’n registrar 44. Així, les platges han passat per davant de les piscines en assistència del SEM, que s’ha requerit, en piscines, en 69 ocasions, 8 més que l’any passat per aquestes dates. Només 5 assistències s’han hagut de fer en rius o embassaments, 4 més que l’any passat.
De les 153 sortides del SEM aquest estiu, el 35%, correspon a nens i nenes menors de 17 anys, el 32% a persones adultes i el 31% a majors de 64 anys, per tant, no hi ha diferències significatives segons el grup d’edat. En canvi, Ríos si que destaca una major proporció d’ofegaments en homes que en dones, a raó d’1 de cada 4 casos i ho lliga a un comportament ‘’més de risc’’ dels homes en comparació a les dones, un fet que, diu Ríos, passa en moltes de les situacions on es requereix el Sistema d’Emergències Mèdiques.
L’actuació del SEM permet que només 1 de cada 4 assistències acabi amb resultat de mort, i per tant, no es pugui salvar la vida de la persona ofegada, i per tant, el 75% poden ser reanimats. Tot i això, només a les platges, fins aquest dimarts havien perdut la vida 20 persones, una xifra més del doble que la que es va registrar el 2016 per aquestes dates.
En aquest sentit, Ríos destaca que l’actuació del SEM és vital però creu que per a les patologies de la submersió, cal fer més prevenció, és a dir, evitar que es donin els ofegaments i no requerir ni el rescat ni l’animació. Per aconseguir-ho, diu Ríos, cal més sensibilització de la població i sobretot, en els casos dels infants, no treure’ls la vista de sobre. Des del SEM es recomana tancar les piscines particulars, per exemple, i no distreure’s ni amb llibres ni mòbils quan es passa una estona a la piscina amb els nens. Ríos recalca que els ciutadans han d’entendre que els responsables de la seguretat no són ni els socorristes ni el SEM, sinó les mateixes persones. Alerta també, que realment, amb molt poca aigua, es pot produir un ofegament.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!