BCN Checkpoint acusa Ministeri i Govern de "dilatar" l'aprovació de la profilaxi preventiva de la SIDA. ACN
ACN |
Barcelona
11-09-2017 09:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els responsables de BCN Checkpoint, el centre de prevenció i detecció de la SIDA, han acusat aquest dimarts al Ministeri de Sanitat i a la Conselleria de Salut de "dilatar" l'aprovació de la Profilaxi Preexposició (PrEP) i no permetre la seva dispensació de forma lliure i oberta, mentre en molts països europeus, Austràlia i Estats Units, ja s'ha demostrat la seva efectivitat en la reducció de la transmissió de la infecció, sobretot entre el col·lectiu gai. Per això, demanen que els anunciats estudis es realitzin el més aviat possible i comportin, a continuació, el permís per distribuir aquesta pastilla.
Per a Ferran Pujol, director del centre gestionat per Projecte dels NOMSHispanosida, "encara que a Catalunya des de fa uns anys tinguem l’epidèmia relativament estabilitzada, en bona mesura gràcies als avenços en el diagnòstic precoç que s’han fet des del BCN Checkpoint, no ens conformem a seguir registrant més de 800 noves infeccions l’any, la majoria en el nostre col·lectiu". Per això ha advertit que "des del moment que disposem d’eines efectives per reduir significativament la incidència del VIH en el col·lectiu gai, el més afectat a casa nostra, seria moralment inacceptable no fer tot el possible per implementar-les i començar a estalviar infeccions". "És irresponsable allargar la situació" i "moralment inacceptable", ha reblat.
En aquest sentit, ha lamentat que el Departament de Salut posi "excuses" sobre les competències, i ha recordat que podria haver tirat endavant ja fa temps estudis científics. Al Ministeri li ha retret la "manca de transparència" amb la societat civil i científica per voler fer estudis que repeteixen estudis ja fets a Europa.
De fet, la disponibilitat de la PrEP és un dels quatre pilars de l'estratègia global del BCN Chekpoint per reduir significativament la incidència del VIH en el col·lectiu gai. Els altres tres pilars són l’increment de la freqüència de la prova del VIH, l’accés de les persones diagnosticades al tractament antiretroviral, mitjançant el qual la infecció deixa de ser transmissible i el cribratge i tractament d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS). Aquesta estratègia, segons Pujol, permetria arribar el 2020 a l'objectiu del '90-90-90' fixat per l'ONU: 90% de diagnosticats, 90% de tractats i 90% d'afectats amb càrrega viral baixa.
En roda de premsa i en el marc del 'Freddie For a Day', l’esdeveniment organitzat per Hard Rock Cafe en record del cantant de Queen mort a causa de la SIDA, els responsables de BCN Checkpoint han explicat que per tal d’implementar aquesta estratègia global per fer front al VIH, d’aquí unes setmanes disposaran d’un nou equipament. "L’hem batejat amb el nom de BCN PrEP·Point per subratllar que la Profilaxi Preexposició (PrEP) hi tindrà un paper fonamental", sosté Michael Meulbroek, president de Projecte dels NOMS-Hispanosida. El BCN PrEP·Point, el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH, obrirà portes aquest 18 d'octubre just al costat de l’actual BCN Checkpoint, al carrer Borrell, i ocuparà uns 200 metres quadrats, amb laboratori inclòs.
De fet, segons Meulbroek, pot considerar-se una ampliació del BCN Checkpoint totalment necessària donat que el centre “atén cada any més de 7.000 usuaris i, al mateix temps, els ha anat oferint una atenció a la salut sexual més integral amb la incorporació de nous serveis: proves ràpides del VIH, la sífilis i l’hepatitis C, cribratge d’altres ITS, atenció psicològica, prova de la càrrega viral i programa de vacunació d’hepatitis A i B".
El doctor Pep Coll, responsable mèdic del nou centre i investigador d’IrsiCaixa, ha explicat que el BCN PrEP·Point està cridat a ser un actor important en el procés d’implementació de la PrEP a casa nostra: "Malgrat que les autoritats sanitàries del nostre país segueixen endarrerint incomprensiblement l’aprovació de la PrEP, a BCN PrEP·Point tindrem capacitat per oferir aquesta nova eina preventiva a algunes de les persones que més la necessiten en el marc d’estudis". A banda, afegeix el doctor Coll, "d’oferir un servei d’assessorament i control a aquelles persones que ja estan fent PrEP pel seu compte". Coll ha explicat que l'efectivitat de la pastilla ronda el 90% i té pocs efectes secundaris, lleus i moderats, que són plenament reversibles.
Així mateix, han explicat que el tractament amb la PrEP costa uns 400 euros mensuals amb les pastilles de marca, però només 50 euros mensuals per als medicaments genèrics, fets a l'Índia, tractament que durarà el temps que el pacient consideri que practica sexe amb risc. En canvi, una persona infectada té un tractament, vitalici, calculat en uns 150.000 euros. Actualment es calcula que unes 1.500 persones a Espanya prenen aquesta pastilla, aconseguint-la al mercat negre, per internet o per coneguts que viuen en països on és legal. Pujol calcula que a Catalunya la prendrien uns 1.500 o 2.000 homes. Per a ell, és com la dispensació de xeringues esterilitzades pels drogoaddictes, o fins i tot com la profilaxi per la malària que prenen els turistes occidentals en països tropicals.
En aquest sentit, Joseph Candeloro, col·laborador del centre i activista pro-PrEP, ha ofert el seu testimoni com a usuari i ha lamentat que l’estat espanyol s’estigui quedant a la cua en el procés d’implementació d’aquesta eina preventiva. Candeloro, procedent de San Francisco, ha explicat que amb aquesta pastilla ja no té "por" als contactes sexuals amb altres homes, ja que anteriorment mai estava segur de la salut de la seva parella, i ara ell té el "control". "Ara em sento segur, independentment del que faci la meva parella sexual", ha explicat. "Ara tinc més llibertat per viure", ha afegit. A més, ha explicat que abans la comunitat gai estava "dividida" per la qüestió de la salut i seguretat sexual, i ara encara hi ha cert "estigma" sobre la qüestió del sexe segur.
Segons dades de BCN Checkpoint, el VIH entre gais ha augmentat un 44% del 2005 al 2014 a l'Europa occidental, un 129% a Catalunya del 2001 al 2013, i suposen el 82% dels casos detectats a Barcelona, prop de 300.
Des que va començar a funcionar el 2006 aquest centre de salut comunitària, el número de proves diagnòstiques ràpides de VIH han passat de 1.000 a 12.000 anuals, el diagnòstic tardà s'ha reduït a la meitat. Això suposa un gran avenç, segons Ferran Pujol, perquè ha recordat que el virus no es pot transmetre quan l'infectat ja està en ple tractament. Si el diagnòstic és precoç i el tractament se segueix des del moment immediatament posterior, el risc d'infectar a més població és quasi inexistent.
Per tot això, Pujol considera que el retard en l'aprovació de la PrEP fa que Barcelona "devaluï" la seva imatge i sigui "un terreny de risc en l'àmbit sexual".
BCN Checkpoint compta des de fa uns anys amb el suport de Hard Rock Cafe Barcelona que demostra així el seu compromís amb la salut sexual de la comunitat LGTBI. Gràcies a aquesta col·laboració, BCN Checkpoint no només és convidat a participar en la celebració del 'Freddie For a Day', sinó que Hard Rock Cafe des de fa tres anys també li destina, en forma de donació, el 15% de la venda de la samarreta especial pel PRIDE 'ALL IS ONE', que aquest any ha suposat un total de 2.250 euros.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!