Obertament demostra que és possible trencar amb el tabú i reduir l’estigma de la salut mental entre els joves. Obertament
Redacció |
Barcelona
14-09-2017 21:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest matí s’ha presentat al Palau Macaya de Barcelona el projecte de lluita contra l’estigma de la salut mental “What’s up” que pretén fer caure tabús i prejudicis a les aules de secundària.
Combatent el mite que els nens i nenes amb problemes de salut mental són dèbils, difícils, imprevisibles, violents o, fins i tot poc intel·ligents poden evitar-se situacions de rebuig i discriminació que sovint condueixen a l’aïllament, al retard en l’accés al tractament, al fracàs escolar i fins i tot, en els caos més extrems, al suïcidi.
El projecte combat el tabú fent que els joves puguin permetre’s parlar sobre allò que els preocupa, allò que senten i com es troben i que aprenen a anomenar com a salut mental. La clau de l’èxit de What’s up es pot resumir en 3 punts forts: el fet de que s’inclogui el testimoni a l’aula de la persona amb experiència de trastorn mental com a part fonamental del programa, la possibilitat de que l’institut pugui construir un projecte de centre adreçat a normalitzar la salut mental que perduri en el temps i l’adaptació curricular i competencial dels materials que s’ofereixen al professorat per treballar a l’aula per mitjà dels diferents assignatures.
Joana Ferrer, Cap del servei d’orientació i serveis educatius del departament d’Ensenyament, ha volgut ressaltar que precisament l’èxit del projecte rau en que no cal ser un expert per poder reflexionar i debatre sobre aquests temes, gràcies al fet d’estar vehiculats per mitjà d’unitats didàctiques estructurades. També ha volgut posar èmfasi en l’adequació del projecte als nous reptes educatius del segle XXI en quan a que respon perfectament a l’enfocament d’orientació integral i formació de vida de l’alumne i, en aquest sentit, ha ressaltat que els materials elaborats per Obertament en forma d’unitats didàctiques són exquisits i capaços de respondre al model de currículum competencial marcat per la Conselleria.
La Directora del Departament de programes socials de la Fundació la Caixa, Joana Prats per la seva banda, ha volgut felicitar l’èxit del projecte sobretot en quan al treball en xarxa entre entitats i administració i destacant el valor de l’avaluació d’impacte realitzada, capaç de demostrar que les estratègies funcionen.
Tot seguit s'ha donat pas a la taula tècnica que tenia per objectiu destacar els principals resultats per part de la Cap de projectes d’Obertament, Anaïs Tosas i alhora ennumerar alguns dels beneficis observats per alguns dels actors participants. Montse Ortiz, responsable del servei d’Orientació i Serveis Educatius del Departament d’Ensenyament ha valorat sobretot el canvi de mirada que suposa el projecte en quan a les relacions dins de l’aula ja que, segons ha afirmat, el What’s up és capaç de sacsejar alumnes i professors, essent un impacte positiu que es tradueix lentament en el dia a dia.
El relat més vivencial del que suposa el projecte en el dia a dia dels joves l’han ofert dues de les persones que ja han tingut oportunitat de participar en la iniciativa durant el curs passat. Empar Llopis, coordinadora d’ESO de l’IES Ventura Gassol de Badalona ha volgut compartir la seva experiència admetent d’entrada que l’equip docent s’havia mostrat reticent, en un inici, ja que no es veien capaços de treballar sobre una cosa de la que no en sabien massa. A la pràctica, afirmava, han vist que no només ho han pogut aplicar amb facilitat sinó que el projecte ha tingut un impacte real en els alumnes, ja que s’hi aprecien canvis significatius com és el fet de que els alumnes, després de la participació del testimoni a l’aula, aconsegueixen trencar barreres i comencen a expressar com pateixen els seus problemes, s’atreveixen a parlar de certs símptomes com quan no dormen bé, per exemple. D’aquesta manera es continua treballant a nivell emocional perquè l’experiència quedi lligada al grup i es consolidi al llarg del temps.
Precisament ha estat una de les activistes encarregades d’oferir el testimoni a l’aula, Niobe Portero, la que ha volgut destacar que, gràcies a participar en el projecte, ha pogut reconciliar-se amb la noia adolescent que va ser i deixar de sentir-se culpable pel que li havia passat quan tenia edat d’anar a l’institut. I això, puntualitzava, ha estat el més important que va voler transmetre als alumnes.
D’aquesta manera només ens queda esperar a que el projecte arribi a aquests 3500 alumnes previstos per aquest nou curs 2017-18 que just ara comença i que mica en mica aconseguim eradicar l’estigma per raó de salut mental de tots els centres educatius de Catalunya.
Les properes passes a mig/llarg termini serà ampliar el projecte a primària i secundària, entitats de lleure, famílies i comunitat, i als territoris on Obertament ja té plans locals de lluita contra l’estigma i, alhora, fer créixer el seu reconeixement a la societat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!