Gent gran

La gent gran del Garraf debat sobre el futur de les pensions

La finalitat de la jornada era conèixer la situació actual de les pensions i plantejar els reptes a assolir, per tal de garantir-les en el futur

La gent gran del Garraf debat sobre el futur de les pensions. CC Garraf

La gent gran del Garraf debat sobre el futur de les pensions. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dijous 9 de novembre es va celebrar la jornada “Pensions a debat. Les tenim garantides?” a l’Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú, en el marc del treball conjunt del Consell Comarcal del Garraf i el Consell Consultiu de la Gent Gran, i amb la finalitat de conèixer la situació actual de les pensions i els reptes a assolir per tal de garantir-les en el futur.

Francisca Carrasquilla, consellera delegada de gent gran, va obrir la jornada recordant que des del Consell Comarcal del Garraf s’ha apostat per analitzar i debatre els temes que preocupen la gent gran. En aquest sentit, la consellera va recordar que durant jornades anteriors s’han tractat temes com la sanitat a la comarca, el voluntariat sènior, la dependència i la mort digna.

Tot seguit, Nina Serrano, tècnica de gent gran va comentar que al Garraf es va crear una comissió de seguiment dels acords del 7è Congrés de la Gent Gran de Catalunya, per treballar els temes prioritaris i per plantejar propostes per al  proper congrés, previst per l’any 2018. Serrano va llegir un dictamen del Consell Consultiu de la Gent Gran sobre les pensions, que properament es presentarà al ple comarcal per a la seva adhesió.

La primera ponència de la jornada va anar a càrrec de Joaquim Millan, director de Tacticconsultors, que va explicar alguns dels factors demogràfics i socials del sistema de pensions que estan afectant la seva estabilitat: l’elevada partida del pressupost per pagar-les, el canvi de sistema de solidaritat intergeneracional al sistema de repartiment, la disminució del fons de reserves de l’estat i les jubilacions anticipades. Finalment, Millan va destacar quatre principis bàsics per garantir les pensions: “que siguin sostenibles, suficients, eficients i equitatives”.

La jornada va incloure dues taules rodones. La primera portava per títol “Aportacions des de la política” i va comptar amb intervencions de Carles Campuzano, diputat al Congrés pel PdeCat i Maria Mercè Perea i Conillas, diputada al Congrés pel PSC-PSOE.

Campuzano va explicar que “el principal problema és que s’ha perdut la confiança en el sistema de pensions, perquè enguany hi ha un dèficit de 13.000 milions d’euros” i va ressaltar que “és imprescindible recuperar la seva solvència financera”. El diputat també va afirmar que “es parla d’introduir alguns aspectes compensatoris que equilibrin la situació, treballant més anys  i cobrant menys”.
Per la seva part, la diputada Mercè Perea va recordar que “el Pacte de Toledo es va crear l’any 1995 per tractar i analitzar específicament els problemes estructurals del sistema de la Seguretat Social i les principals reformes que s’havien de prendre respecte al tema de les pensions, però les lleis aprovades l’any 2013 han perjudicat el sistema de pensions”. En aquest sentit, Perea va comentar que “s’ha de buscar el consens polític per abordar aquesta problemàtica greu i urgent i trobar els acords suficients per establir les maneres de compensació del sistema perquè tingui continuïtat i garanteixi el dret d’unes pensions dignes per a les persones pensionistes”.

A la segona taula “Els agents econòmics i socials tenen la paraula” van intervenir Ramón Pla, representant de CCOO; Manel Gómez Ramírez, representant d’UGT i Silvia Piñol, representant de la Federació d’Empreses del Gran Penedès (FEGP). Els representants sindicals van explicar que durant els darrers anys s’han desenvolupat polítiques neoliberals agressives que han ocasionat retallades, privatitzacions, increment de l’atur, contractes a la carta, precarietat i reducció de sous. Degut a aquesta situació els fons de reserva de la Seguretat Social ha anat baixant, l’any 2011 la reserva era de 67 milions d’euros i el 2017 és de 8.000 milions d’euros.

Els sindicats proposen desenvolupar polítiques de creació d’ocupació, treballar altres fons de finançament a través dels impostos, lluitar contra el frau i l’evasió fiscal, pujar els sous, retribuir les hores extres i, en definitiva, recuperar la situació de 2011, fet que implica la derogació les dues reformes laborals del 2010 i 2012.

Silvia Piñol, representant de la Federació d’Empreses del Gran Penedès, va coincidir en el diagnòstic dels sindicats i va exposar com a possibles solucions la reducció de despeses, l’augment d’ingressos, la disminució de les jubilacions anticipades o l’increment de la base reguladora. Piñol també va comentar que “la solució passa pel diàleg entre els agents polítics i socials, i pel desenvolupament d’un pacte d’Estat per a assegurar les pensions per sobre d’altres qüestions”.

Al debat final es van posar sobre la taula reflexions sobre els canvis en el món del treball pel desenvolupament de les noves tecnologies i la necessitat d’oferir més formació per tal de contribuir a l’adaptació dels treballadors a l’evolució del sistema laboral.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local