Dia Mundial contra la sida

El retrat robot del virus, el microbioma o les nanotecnologies, les tècniques més innovadores per lluitar contra el VIH

IrsiCaixa engega nous projectes per ampliar els camps d'acció contra el virus de la sida

Pla mig d'un jove sotmetent-se a la prova ràpida de detecció del VIH per part d'un tècnic de l'Associació Antisida de Lleida. ACN

Pla mig d'un jove sotmetent-se a la prova ràpida de detecció del VIH per part d'un tècnic de l'Associació Antisida de Lleida. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més enllà de la vacuna terapèutica o la popular PrEP, els investigadors han obert els darrers anys diferents camps d'acció per trobar mecanismes per lluitar contra el VIH. En el marc del dia Mundial contra la sida, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCAixa ha recordat que ha impulsat diferents projectes que treballen amb tècniques innovadores per a ser eficaces contra el VIH però que a la llarga, també haurien de poder-ho ser en altres malalties com el càncer, les malalties infeccioses o l'hepatitis. Les VLP, ''virus-like particle'' en són un exemple. Consisteixen en ''retrats robot'' del virus de la sida que ensenyen al sistema immunitari a generar una resposta per evitar la infecció.

Els científics col·loquen a l superfície la proteïna del virus que fa que es produeixin anticossos destinats a identificar i destruir el virus real. Són partícules molt immunogèniques, ja que quantitats molt petites poden generar una resposta molt forta contra el virus pel qual han estat dissenyades.

També s'està treballant amb nanotecnologies, és a dir, ''vehicles'' per viatjar a l'interior de les cèl·lules, amb l'objectiu de mimetitzar el virus emprant el mateix mecanisme que aquest utilitza per infectar les cèl·lules. És un sistema que va ser descobert el 2012 per un grup de l'IrsiCAixa i que actualment s'ha derivat amb el disseny de nanovehicles que efectuïn la mateixa ruta que el VIH utilitza per entrar a les cèl·lules dendrítiques. L'objectiu és que enlloc de portar material infecciós, com fa el virus, els nanovehicles portin eines per lluitar contra el VIH. Aquesta eina, doncs, podria ser una vacuna terapèutica que destrueixi les cèl·lules infectades.

En un altre camp, també es treballa amb bacteris per enfortir el sistema immunitari, conegut com a microbioma. La infecció pel virus altera la composició de la microbiota intestinal, i fa que alguns dels bacteris que habiten l'intesti, es perdin. Amb la reposició d'aquests bacteris, es pot reforçar la resposta del sistema immunitari a la vacuna contra el VIH, fent-la més efectiva i afavorint l'eliminació del virus de l'organisme. Dos estudis recents han demostrat que prendre antibiòtics disminueix la quantitat i la diversitat de bacteris del microbioma intestinal, cosa que inhibeix la resposta de l'organisme davant de les immunoteràpies contra el càncer, i per tant, aquesta teràpia, ajudaria a superar-ho. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local