Un conductor passa el control d'alcoholèmia a l'autopista C-31. ACN
ACN |
Barcelona
13-12-2017 19:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei Català de Trànsit (SCT) ha engegat aquest dimecres una campanya de control del consum d'alcohol i drogues en carreteres i zones urbanes amb l'objectiu de vetllar per la seguretat en la mobilitat i controlar els desplaçaments que es faran per les festes prèvies al Nadal, com són, per exemple, els sopars d'empresa. La campanya que coordina el SCT amb Mossos d'Esquadra i les policies locals finalitzarà el divendres 22 de desembre. El 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d'alcohol, drogues o psicofàrmacs el 2016, segons dades de l'Institut de Medicina Legal. El consum d'aquestes substàncies és un dels principals factors concurrents en la sinistralitat viària i agreujant de la lesivitat.
Les celebracions prèvies al Nadal comporten un nombre elevat de desplaçaments a les carreteres catalanes i el Servei Català de Trànsit insisteix que el consum d'alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles.
En la darrera campanya intensiva de control de drogues i alcohol, que es va realitzar el juny passat, es van detectar 1.030 positius en alcohol, dels quals 174 van ser penals i 856 administratius, i 283 positius indiciaris en drogues.
0.0% és l'única taxa segura
El SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d'alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d'accident pot incrementar, ja que l'única taxa segura és 0.0%. El consum de substàncies psicoactives també altera les condicions físiques i psíquiques i comporta un risc greu per a la seguretat.
El consum d'alcohol provoca en la conducció un augment del temps de reacció; problemes de percepció, atenció, control i coordinació i un increment de la somnolència. Les drogues causen alteracions de la memòria i de la percepció del moviment; de l'estat d'ànim i l'atenció i del control de moviments, entre altres efectes.
Conduir begut pot comportar sancions administratives de 500 euros i pèrdua de quatre punts o de 1.000 euros i pèrdua de sis punts i, fer-ho drogat, de 1.000 euros i detracció de sis punts. El conductor s'enfronta a penes de presó, multes o treballs en benefici de la comunitat i la privació del dret a conduir durant almenys un any si la taxa d'alcoholèmia és superior a 0,60 mg/l en aire espirat i a 1,20 g/l en sang. Aquestes penes també es poden imposar si es condueix drogat, segons el Codi Penal.
La campanya que s'inicia aquest dimecres és la quinzena preventiva i integral que coordina aquest any Trànsit per incidir en els principals factors de sinistralitat després de les de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions, distraccions i respecte pels semàfors, velocitat, motocicletes i transport escolar i de viatgers.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!