Dementia Friendly

36 establiments de Vilanova col·laboren a la Gran Rifa de Nadal de l’Espai Social

L’espai desenvolupa el programa REMS amb més de 40 usuaris que pateixen deteriorament cognitiu o que pateixen malalties neuro-degeneratives

El gran objectiu del programa és contribuir a crear una interrelació amb l’entorn més immediat de l’Espai Social de Vilanova

36 establiments de Vilanova col·laboren a la Gran Rifa de Nadal de l’Espai Social. Jordi Lleó

36 establiments de Vilanova col·laboren a la Gran Rifa de Nadal de l’Espai Social. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Espai Social de Vilanova, dins del programa REMS (Reforçar, Estimular la Memòria i la Salut) de la Fundació Catalunya – La Pedrera va celebrar divendres una nova edició del Cafè Tertúlia. Enguany la celebració ha tingut la novetat de la Gran Rifa de Nadal, en què hi ha col·laborat 36 establiments de llibres, alimentació, objectes de regal, perfumeria de l’entorn més proper de l’Espai Social. Durant la jornada tots els participants del programa REMS, més de 40 persones amb deteriorament cognitiu o que pateixen malalties neuro-degeneratives), han pogut rebre un obsequi del sorteig, una activitat que s’ha fet en companyia dels familiars i amistat més propers. A primera hora del matí han rebut la visita dels escolars del CIM que han compartit un taller de treballs manuals.

L’activitat va sorgir d’una voluntària que participa al programa REMS, Iolanda Sandalines, i s’ha convertit en una nova oportunitat per donar a conèixer la realitat amb què treballen entre els veïns i veïnes de la vila i per comprovar la generositat de totes les persones que hi han volgut col·laborar de forma altruista. “Amb accions com aquesta anem aconseguint a poc a poc que Vilanova i la Geltrú esdevingui un lloc més amable i acollidor per a les persones amb deteriorament cognitiu i/o malalties neuro-degeneratives”, explica Albert Llussà Vallès, coordinador de l’Espai Social.

El programa REMS neix el 2013, com una entitat independent de la Fundació Catalunya – La Pedrera, amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones grans en fases inicials d’aquestes malalties. El programa prioritza el treball amb la vida emocional i relacional, a la vegada d’oferir un punt de trobada i contribuir en el foment de les relacions interpersonals, a l’autonomia i les capacitats cognitives i físiques. El programa suposa una innovació en relació a l’apoderament dels participants, els quals són els actors i protagonistes del seu propi procés. Però el programa REMS també serveix per cobrir situacions no especialment cobertes per altres recursos o serveis. “La idea és provocar un múltiple impacte: emocional, social, cognitiu i físic, en un estadi de la malaltia que permet alentir la seva evolució”, explica Alba Naval, neuropsicòloga i gestora del programa. El programa també destaca que l’activitat es realitza en un entorn no medicalitzat i amb preus molt assequibles.  A part dels 40 usuaris de Vilanova, el projecte té 24 Espais Socials més a Catalunya i 1.175 usuaris en total.

L’Espai Social de Vilanova durant els darrers dos anys està realitzant tot un seguit d’activitats puntuals i d’altres que tindran més repercussió per desenvolupar el concepte de Dementia Friendly que consisteix a obrir l’Espai Social a l’entorn més proper. La comunitat entra a l’Espai i a la vegada el centre visita l’entorn. “La idea és que les persones afectades per la demència se sentin enteses i incloses, i que puguin contribuir amb seguretat a la vida de la comunitat. Tothom, des de l’administració i centres sanitaris, fins a la botiga i la perruqueria locals, tenen la responsabilitat de garantir que les persones amb demència se sentin actives, compromeses i valorades”, conclou Albert Llussà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local