Banc de Sang i Teixits

Els donants de sang rebran a partir d'ara un missatge quan es faci servir la seva aportació per "salvar vides"

El Banc de Sang i Teixits torna a organitzar una marató de donants on espera arribar a les 8.000 bosses tot i el 15% de baixada per l'epidèmia de grip

Una infermera extraient la mostra de sang a una de les donants aquest 12 d'abril del 2017 a Vilobí d'Onyar. ACN

Una infermera extraient la mostra de sang a una de les donants aquest 12 d'abril del 2017 a Vilobí d'Onyar. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa un sistema per avisar als donants quan es faci servir la seva bossa de sang per "salvar vides". Els responsables de l'organisme han implementat aquest servei, que es va endegar fa un any i mig a Suècia, amb l'objectiu que els participants sàpiguen quan s'utilitza la seva sang. La directora del Banc de Sang a Girona, Anna Millán, ha ressaltat que la iniciativa vol reforçar la idea de que la sang a Catalunya va "de vena a vena". I és que després de les festes de Nadal les reserves tendeixen a baixar. Enguany, "l'epidèmia de grip" ha propiciat un descens de fins al 15%. Per això, un any més tornaran a celebrar la marató de donants, que es farà del 12 al 19 de gener als principals hospitals catalans. Aquest 2018 s'ha triat com a fil conductor "l'experiència de la donació" basant-se en les caixes d'experiències. L'objectiu és que els donants la regalin als seus coneguts perquè també s'animin a col·laborar.

"Avui la teva sang s'ha enviat a un hospital per als pacients que la necessiten". Aquest és el text del missatge que, a partir d'ara, els donants rebran al telèfon mòbil un cop la seva bossa s'hagi fet servir. La iniciativa va néixer a Suècia ara fa un any i mig i diferents països també l'han estat adaptant darrerament.

"Volem tancar el cercle", explica la directora del Banc de Sang i Teixits a Girona, Anna Millán. Fins ara, un cop havia donat sang, el donant rebia al domicili una carta amb els resultats dels anàlisis però no sabia si s'havia fet servir. Les bosses de les donacions van directament al laboratori central ubicat a Barcelona on es fa el procés de fraccionament entre glòbuls vermells, plasma i plaquetes.

Ara, quan un centre demani sang, el pacient rebrà el missatge de text informant-lo que la seva bossa s'està fent servir. Millán recorda que el model de donació català va "de vena a vena". Amb aquest SMS, es busca que la gent sigui conscient que la seva sang "salva vides". Aquests avisos ja els començaran a rebre les persones que hagin fet donacions durant el mes de desembre.

La grip aguditza el descens de gener

L'epidèmia de grip que viu Catalunya ha accentuat el descens de les reserves de sang que hi ha als hospitals catalans. Millán admet que "el canvi d'hàbits de les festes" fa baixar les donacions de manera habitual. Actualment, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya té en estoc 5.500 bosses. Unes reserves "justes", sobretot del grup 0 -, que no arriben als tres dies.

Els responsables del servei calculen que l'epidèmia de grip farà baixar un 15% més el nombre de reserves habituals per aquestes dates. Per aquesta raó, la marató de donants de sang d'aquest gener serà "especialment útil". L'esdeveniment se celebrarà del 12 al 19 de gener i tindrà el seu epicentre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona al llarg dels dos primers dies.

El repte és arribar a 8.000 donants durant aquesta marató. Les persones que hagin patit una grip no poden donar-ne fins al cap de quinze dies després de la seva recuperació. Durant tota la setmana, es podrà donar sang també als centres hospitalaris habituals: el Germans Trias i Pujol de Badalona, el Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebrón de Barcelona, el de Bellvitge a l'Hospitalet, el Josep Trueta de Girona, l'Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital Sant Joan de Reus, el Joan XXIII de Tarragona, la Mútua de Terrassa, el Verge de la Cinta de Tortosa i la Fundació Althaia de Manresa. A més, durant els dies de la marató es realitzaran una cinquantena de col·lectes per tot Catalunya.

Caixes d'experiències

Per tal d'incentivar la participació, el Banc de Sang i Teixits ha ideat la campanya "l'experiència de la donació". La idea adopta les caixes regal amb experiències que s'han popularitzat com a regal. Els donants podran oferir-les amb set possibles opcions.

'Escapada a donar sang', '100% bon rotllo' o 'bateig de donació' són alguns dels noms de les caixes d'experiència que es podran repartir. "És una manera d'arribar a gent que no ha donat mai", explica Anna Millán. El Banc de Sang i Teixits calcula que sis de cada deu catalans no han fet mai el gest de donar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local