L'exconseller de Justícia i diputat no adscrit, Germà Gordó, sortint del TSJC després de declarar com a investigat pel 'cas 3%'. ACN
ACN/ Pol Solà |
El Vendrell
08-02-2018 17:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El titular del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, ha decidit inhibir-se de la causa anomenada del '3%', que investiga suposades comissions irregulars pagades a CDC per empresaris per tal de guanyar concursos públics, i traspassar-la a l'Audiència Nacional espanyola, a causa de la seva elevada complexitat, el número d'investigats, el fet que afecta tres demarcacions –Tarragona, Barcelona i Girona—i té possibles connexions amb paradisos fiscals.
Tal com va demanar fa unes setmanes la Fiscalia Anticorrupció, el jutge creu que la causa oberta inicialment per prevaricació, suborn i malversació pels suposats pagaments de Teyco a l'exalcalde de Torredembarra (Tarragonès) Daniel Masagué per construir un aparcament ha derivat en una causa judicial molt extensa que depassa les seves atribucions. Així, recorda que hi ha desenes d'investigats per prevaricació, suborn, alteració dels preus de concurs públic, malversació de fons, frau fiscal, blanqueig de capitals i finançament il·legal de partits polítics. Inicialment només s'investigava l'Ajuntament de Torredembarra, però ara també estan sota lupa judicial els consistoris de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Figueres i Olot, a més de l'empresa de la Generalitat Infraestructures.cat, el Port de Barcelona, el Consorci d'Educació de Barcelona i l'empresa de l'Ajuntament de Barcelona Bimsa, així com les empreses que suposadament haurien pagat les comissions irregulars: Teyco, Copisa, Rogasa i Oproler. Això fa que la causa abasti almenys tres audiències provincials.
Per justificar la inhibició, el jutge diu que es compleix un altre dels requisits perquè l'Audiència Nacional se'n faci càrrec: el greu perjudici a l'economia espanyola. Així, recorda que les obres públiques investigades sumen un total de 218,7 milions d'euros, i les comissions a CDC i a fundacions properes podrien arribar als 10,3 milions d'euros, i que aquesta "aparent generalització de manipulació de concursos" podria "desencoratjar" la presentació d'ofertes per part d'altres empreses, cosa que perjudica la lliure competència.
El jutge també diu que calen fer informes pericials econòmics i sobre la legalitat dels concursos i que mentre que l'Agència Tributària ha col·laborat en tot moment, no ha estat així en el cas de la Inspecció General de l'Estat o altres organismes.
Com que s'han demanat diverses comissions rogatòries a l'estranger, el jutge també espera que l'Audiència Nacional les pugui agilitzar. De fet, un informe de la Guàrdia Civil lliurat el passat 1 de febrer evidenciava certes connexions internacionals dels empresaris Jordi Sumarroca (Teyco), Jordi Soler Paredes, Francesc Xavier Tauler (Copisa) i Sergio Lerma (Oproler).
Segons la Guàrdia Civil, aquests empresaris tenien "coneixement i voluntat" d'utilitzar paradisos fiscals i un d'ells va donar poders per operar en entitats financeres i bancàries internacionals. A més, no es pot determinar l'origen dels diners utilitzats per obrir els comptes bancaris personals a l'estranger. Així, s'han detectat operacions "opaques fiscalment" a Andorra, Suïssa i Panamà, fons d'inversió a les Illes Verges Britàniques i inversions al Perú.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!