ACN |
Barcelona
05-03-2018 17:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El sindicat majoritari en l'ensenyament, USTEC-STEs, crida a fer vaga de 24 hores el 8 de març i a sumar-se a les reivindicacions del moviment feminista. USTEC-STEs -que forma part de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)- denuncia una bretxa salarial "encoberta" al sector i el sostre de vidre, que dificulta la promoció de les dones, i demana que la coeducació sigui una prioritat per fer front al sistema patriarcal i prevenir les violències masclistes. La vaga del 8 de març no és només laboral, sinó també de consum i de cures per visibilitzar tots els treballs de les dones en la societat, també els que no són remunerats. Teresa Esteve, de la Secretaria de la Dona d'USTEC-STEs-IAC, ha assenyalat que si en un centre el gruix del personal decideix sumar-se a la vaga, s'ha d'intentar que els homes assumeixin els serveis mínims, perquè les dones puguin fer vaga, si bé ha apuntat que serà "difícil", ja que la majoria del personal docent són dones (74,5% segons dades del curs 2016-2017).
El Consell Nacional de la IAC va aprovar sumar-se a la demanda del moviment feminista i convocar vaga de 24 hores el 8 de març, en el marc d'una campanya internacional impulsada per col·lectius que lluiten per la igualtat entre dones i homes. USTEC-STEs crida tot el personal treballador de l'ensenyament a fer vaga general, ja que no seria legal convocar les dones i els homes no. Amb tot, la crida del moviment feminista va dirigida especialment a les dones per visibilitzar que sense el seu treball, també el no remunerat, "es para el món".
En un sector en què la majoria del personal són dones, USTEC-STEs denuncia que els canvis normatius i les retallades pressupostàries han deixat "en paper mullat" avenços socials i de conciliació i demana "trencar amb les jerarquies establertes" que "dificulten la promoció" -el que es coneix com a sostre de vidre- i que suposen una "discriminació salarial encoberta", segons Esteve. El sindicat critica que, en el desenvolupament de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), els nomenaments per ocupar un lloc de treball públic "han deixat de ser objectius i transparents". Esteve ha afirmat que realitzar una entrevista prèvia pot impedir que una dona obtingui una feina pel fet d'estar embarassada o de voler disposar d'una reducció de jornada per tenir cura d'un fill o d'un altre familiar.
USTEC-STEs també denuncia que les dones amb un contracte laboral (personal laboral) que gaudeixen de les sis primeres setmanes obligatòries del permís de maternitat no tenen dret a ser nomenades per a una vacant o substitució. També critica que, amb l'actual normativa d'adjudicacions d'estiu, una dona a la qual s'assigna un contracte a 1 de setembre i està de permís de maternitat o ha parit l'1 de setembre, i no compleix els tres requisits (vacant l'any anterior, mateix servei territorial i tipus de jornada) no te relació contractual amb el departament fins que acabi el permís. El sindicat denuncia que aquest trencament del vincle suposa, entre altres, la pèrdua d'ajudes, com ara la de la mare treballadora. Per tot això consideren que en els moments vitals com la maternitat o les cures a familiars s'evidencien les dificultats de les dones per accedir a un lloc de feina o promocionar-se.
Amb la vaga general, el sindicat majoritari de l'ensenyament vol fer visible la precarietat i la vulnerabilitat laboral i social de les dones, així com la necessitat de canviar els rols per fer front al sistema patriarcal i de disposar dels recursos materials i humans perquè les dones puguin fer efectius tots els permisos i drets. Específicament en el sector, USTEC-STEs insta el Departament d'Ensenyament a impulsar accions formatives en matèria de coeducació perquè sigui un eix vertebrador en el currículum educatiu, imprescindible per educar en la diversitat, potenciar la igualtat real d'oportunitats i prevenir les violències masclistes. En aquest sentit, USTEC-STEs rebutja qualsevol tipus de concert a escoles que segreguen per sexe. El sindicat reclama que les cures no suposin un problema organitzatiu als centres docents ni que impedeixin accedir a llocs de treball, ni es vegin afectades les pensions en deixar de cotitzar. També demana continuar treballant en l'aplicació efectiva dels protocols d'assetjament.
Jornada reivindicativa amb convocatòria d'aturades i de vaga
Seguint l'estela d'altres països, el 8 de març d'enguany vol deixar de ser una jornada més commemorativa del Dia Internacional de les Dones i passar a ser reivindicativa amb una aturada que evidenciï els treballs i els papers de les dones en tots els àmbits, laboral, estudiantil, de consum i de cures. El moviment feminista insta els homes a assumir els serveis mínims o les cures precisament per mostrar els rols de les dones. Mireia Valentí, també de la Secretaria de la Dona d'USTEC-STEs-IAC, ha assenyalat que s'estan fent "visibles moltes de les injustícies que les dones pateixen des de fa segles" i ha destacat que el treball de diferents col·lectius ha desembocat en aquesta jornada de vaga en un moment en què el moviment feminista s'ha eixamplat.
En l'àmbit laboral, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris -com la CGT, CNT, Intersindical-CSC o la IAC- han ampliat la convocatòria a 24 hores. Al llarg de la jornada del 8 de març, estan previstes activitats i mobilitzacions arreu de Catalunya. La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30h.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!