Dia de les Dones

El Servei d’Atenció a la Dona del Garraf atén 158 dones durant el 2017

El SIAD Garraf és un servei format per una advocada i una psicòloga, que dóna resposta a les demandes d’informació i atenció psicològica de les dones, i contribueix a la superació de totes les situacions de desigualtat de gènere

El Servei d’Atenció a la Dona del Garraf atén 158 dones durant el 2017. CC Garraf

El Servei d’Atenció a la Dona del Garraf atén 158 dones durant el 2017. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

158 dones de Canyelles, Cubelles i Olivella van ser ateses al SIAD Garraf, Servei d’informació i Atenció a la Dona des de gener fins al desembre de l’any passat, amb un total de 656 visites. El SIAD Garraf, és un servei format per una advocada i una psicòloga, que dóna resposta a les demandes d’assessorament jurídic i atenció psicològica de les dones, i contribueix a la superació de totes les situacions de desigualtat de gènere.

Durant 2017, a Canyelles es van atendre 15 dones, amb un total de 86 visites (4 de primera acollida, 71 d’assessorament psicològic i 11 d'assessorament jurídic); a Cubelles es van atendre 98 dones amb un total de 400 visites (20 de primera acollida, 341 d’assessorament psicològic i 39 d'assessorament jurídic) i a Olivella es van atendre 45 dones amb un total de 170 visites (1 de primera acollida, 143 d’assessorament psicològic i 26 d'assessorament jurídic).

El servei inclou informació sobre els drets de les dones, orientació a aquelles que presentin una situació de discriminació per raó de gènere sobre les línies de funcionament dels centres i recursos especialitzats, així com assessorament i atenció psicològica especialitzada en violència de gènere.

Pel que fa a l’assessorament jurídic, el servei dóna orientació legal a les dones que ho sol·licitin i que presentin una situació de desigualtat (violència masclista, assetjament, processos de família, etc.), i també informa i assessora persones, ens locals, professionals, entitats i associacions del territori sobre els drets de les dones.

Des del SIAD Garraf també es treballa amb grups de teràpia per tractar  conjuntament temes i situacions comuns entre les dones, des d’una perspectiva de gènere. En aquest sentit, a Olivella es va crear el grup “Som dones, ens cuidem”, que va comptar amb la participació de 7 dones en situació de sobrecàrrega emocional. A través d’aquest grup es va oferir a les dones un espai de comunicació positiva  per aprendre a viure i conviure amb les experiències de cadascuna.

A Cubelles es va iniciar un grup de suport psicosocial per a dones que pateixen o han patit violència masclista, oferint un espai per identificar, compartir i elaborar la violència viscuda, contribuint a la seva recuperació i potenciant la seva autonomia, per tal de recuperar el control de les seves vides. També a Cubelles es va dinamitzar el grup “On és el manual d'instruccions per a educar a les nostres filles i fills?”, amb la participació de 9 dones, per tal de reforçar les competències marentals, enfortint el desenvolupament d’estratègies basades en la importància del vincle i el bon tracte.

El SIAD també organitza activitats de sensibilització i prevenció de violència masclista adreçades a l’alumnat dels centres educatius. En aquest sentit, al 2017 es van fer diversos tallers a l'IES Pla del Bosc de Canyelles al voltant del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones: “Si l’amor és un embolic...pots desembolicar-te!”, per treballar el concepte de l’amor romàntic i “Repensant la masculinitat” i “El pati també és nostre”, per reflexionar sobre els rols d’homes i dones. Així mateix, es van fer dues xerrades per mares i pares en el marc del Projecte XAM, per treballar temes relacionats amb la corresponsabilitat en l’educació dels fills i filles i es va iniciar la creació d’un projecte de Coeducació per a les escoles de Cubelles, Canyelles i Olivella. Amb aquestes activitats es vol incidir en el canvi cap a una educació en l’equitat, prevenint violències i generant referents positius.

En relació al treball en xarxa entre professionals, l’any passat es va fer la revisió i actualització del Protocol d’atenció a dones víctimes de violència masclista de Canyelles, Cubelles i Olivella amb els diferents agents implicats: Serveis Socials, ABS, MMEE, Policia local i SIAD i es va crear la Comissió de Seguiment.

Per a aquest any està prevista la continuïtat de tots els serveis, així com el desenvolupament del taller “Som dones, ens cuidem” i d’alguns tallers de prevenció de violència masclista a Canyelles. De la mateixa manera, es crearà la comissió d’igualtat a Olivella, amb la participació de representants dels mossos, agents locals, serveis socials, treballadores socials, metges i el SIAD.

La prestació d’aquests serveis és possible gràcies al suport de l’Institut Català de les Dones i dels ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local