Salut de Catalunya del 2017

Les dones pateixen més malalties relacionades amb el dolor, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya

Artrosi i mal d'esquena afecten més el col·lectiu femení i pressió i colesterol alts el masculí

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Enquesta de Salut de Catalunya del 2017 posa de manifest que les dones pateixen més malalties relacionades amb el dolor, segons ha anunciat aquest dimecres el Departament de Salut. L'estudi indica que la prevalença de patir una malaltia o problema de salut crònic o de llarga durada és més elevada entre les dones que entre els homes (40,6% enfront del 34,6%). Aquesta prevalença creix a mesura que els grups són de més edat i supera el 65% en persones de 65 anys i més. També és superior en les persones de classe social menys afavorida i en les que tenen estudis primaris o no en tenen.

Segons aquesta enquesta, a més, els trastorns crònics de salut que pateixen les dones estan relacionats, en primer lloc, amb malalties de l'aparell locomotor com l'artrosi i l'artritis; malalties de l'aparell circulatori (pressió alta), migranyes o mals de cap freqüents, depressió i anèmia.

En el cas del homes, la morbiditat està relacionada més freqüentment amb malalties de l'aparell circulatori com la pressió alta i el colesterol elevat; malalties de l'aparell locomotor (mal d'esquena), al·lèrgies cròniques i depressió.

Altres dades que revela l'Enquesta de Salut de Catalunya indiquen que les dones fan un seguiment més adequat que els homes de la dieta mediterrània (65,3% respecte el 56,6%). Aquest seguiment augmenta amb l'edat i és més elevat entre les persones de la classe social més benestant i entre les que tenen estudis universitaris.

En relació amb això, també explicita que la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes: el 34,5% té sobrepès i el 14,9% obesitat. El sobreprès afecta menys les dones (26,5%) que els homes (42,3%) i augmenta amb l'edat. La prevalença d'excés de pes és més elevada entre les persones de la classe menys afavorida i les persones amb estudis primaris o sense estudis, tant en homes com en dones.

En canvi, el nivell d'activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.

El consum de tabac (diari i ocasional) és inferior en dones que en homes. La prevalença de fumar en població de 15 anys i més és del 18,5% entre les dones i del 29,7% entre els homes.

9 de cada 10 dones de 50 a 69 anys es fa periòdicament una mamografia i 3 de cada 4 dones de 25 a 64 anys, una citologia vaginal.

Finalment, l'Enquesta de Salut de Catalunya posa de relleu que les persones amb un nivell d'estudis més alt tenen, en general, millors comportaments de salut i, en conseqüència, gaudeixen globalment de més bona salut. Així el nivell d'estudis superior està més relacionat amb un bon estat de salut que pertànyer a una classe social més afavorida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local