Farmàcia

La campanya Medicaments Solidaris es proposa visibilitzar la pobresa farmacèutica i recollir 20.000 euros

S'allargarà fins divendres i enguany la recollida de fàrmacs se substitueix per la venda de cupons solidaris de 2,5 euros

Una senyora compra en una farmàcia de Girona. Pla general de l'establiment del 10 de març del 2018. ACN

Una senyora compra en una farmàcia de Girona. Pla general de l'establiment del 10 de març del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dissabte ha arrencat la campanya Medicaments Solidaris que enguany preveu recollir uns 20.000 euros arreu de Catalunya i fer visible la pobresa farmacèutica. Una problemàtica que, segons l'onegé Banc Farmacèutic, afecta més de 2 milions de persones d'arreu de l'Estat que no poden fer front al pagament de medicaments o productes sanitaris. El director general d'aquesta entitat, Jordi Bosch, ha detallat en declaracions a l'ACN que hi ha persones que han de triar entre menjar o medicar-se, cosa que pot agreujar els seus problemes de salut i dificulta la seva inserció social i laboral. La campanya solidària s'allargarà fins divendres que ve i enguany s'ha substituït la recollida de fàrmacs per la venda de cupons solidaris de 2,5 euros. El programa pretén que cap pacient hagi de renunciar al seu tractament per falta de recursos econòmics i en aquesta edició compta amb la col·laboració de 360 farmàcies.

Jordi Bosch ha explicat que el 2015 tres treballadores socials els van comentar que "hi ha gent que ha d'escollir entre menjar o medicar-se", per aquesta raó es va decidir canviar el funcionament de la campanya Medicaments Solidaris i es va optar per vendre cupons de 2,5 euros. El director general del Banc Farmacèutic ha subratllat que entre els afectats per aquest tipus de pobresa "hi ha persones amb malalties cròniques com diabetis, càncer o asma" i que per aquest motiu es va impulsar el fons social del medicament. D'aquesta manera, Bosch ha dit que s'està fent "front a una nova realitat" que ha qualificat de "vergonyant" perquè "no se'n coneixen gaires coses".

La campanya com cada any té com a protagonistes les farmàcies. En total són 360 la gran majoria a Catalunya, si bé també n'hi ha d'altres parts de l'Estat. Una de les que sempre hi ha participat és la de la Susana Palau, a la Plaça Marquès de Camps de Girona. La Montse Garcia n'és treballadora i explica que els clients habituals "ja estan al cas" de la campanya, però que des de la farmàcia en fan difusió a través de les xarxes socials.

Garcia reconeix que "estan a l'expectativa" pel canvi de format d'aquest any, però es mostra "convençuda" que els gironins "respondran com sempre" a la crida del Banc Farmacèutic. "Abans se'ns vinculava a una fundació i recollíem el què més els convenia. Aquest any és diferent, però segur que funcionarà", ha assegurat.

Una de les clientes habituals de l'establiment la Sílvia Rovira ha comentat que aquest era el primer any que col·laborava, i reconeix que, per a ella, és "molt millor" recollir donatius que no pas medicaments. "Sempre anem al recurs més fàcil i potser hi ha fàrmacs desconeguts que fan més falta", assenyala.

Amb tot, Rovira ha aplaudit la iniciativa i ha revelat que a ella li havia arribat a través d'un grup privat d'una xarxa social. "N'estava al cas i per això m'he volgut acostar. Crec que els qui tenim la sort de tenir un sou hem d'aportar el nostre gra de sorra", ha reblat.

Els voluntaris són imprescindibles

En el què han coincidit tant farmàcies com clients ha estat en destacar la funció dels voluntaris que expliquen la campanya. La seva funció és informar als clients quan entren, tot i que després són els treballadors de l'establiment qui cobra els diners de cada cupó.

Un dels que hi participa cada any és en Lluís Pla, que sempre ha estat a la farmàcia gironina. Pla diu que ho fa perquè ho considera "un acte de solidaritat" i recorda que tenir els medicaments necessaris per viure "no pot ser considerat un luxe".

El voluntari ha explicat que després d'onze anys la població "coneix perfectament" la campanya, si bé ha reconegut que algunes persones a les que ha informat no sabien el canvi de criteri. "Algunes et pregunten què fa falta, i els hem d'explicar que ha canviat el format, però ho entenen perfectament", ha conclòs. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local