Accident de trànsit

Trànsit i Mossos activen un "pla de xoc" davant l'alarmant augment de la sinistralitat viària

En el que portem de 2018 ja han mort a les carreteres catalanes 44 persones, sis de les quals només aquest cap de setmana

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sinistralitat viària a Catalunya està arribant a nivells d'"alarma social", amb un important repunt dels accidents i de les víctimes mortals. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit (SCT) i Mossos han activat un "pla de xoc" de vigilància "intensiva" arreu del territori per evitar més sinistres. Durant el 2018 ja han perdut la vida 44 persones a les carreteres catalanes, quan durant en el mateix període de l'any passat en van ser 24. I només aquest cap de setmana ja han mort sis persones, els dos ocupants d'una motocicleta, un vianant que va ser atropellat a l'A2 i tres persones que viatjaven en cotxe. La directora del SCT, Eugènia Domènech, ha assenyalat aquest diumenge en una atenció als mitjans al Centre d'Informació Viària de Catalunya (CIVICAT) que cal fer un "toc d'atenció" a tots els usuaris de la xarxa viària perquè l'accidentalitat està sent "dispersa i multifactorial".

Això significa que no hi ha cap col•lectiu concret –siguin motoristes, conductors o vianants-, ni franja d'edat, ni tipus de via –carreteres secundàries o autopistes-, o àmbit territorial en què es concentrin els accidents. Per això, el pla d'actuació activat el mateix divendres després d'una reunió entre Trànsit i comandaments dels Mossos té com a finalitat actuar "d'una forma coordinada i general", assenyala Domènech.

D'aquesta manera, una major presència de patrulles policials han de servir per dissuadir als conductors de realitzar conductes de risc, com superar la velocitat màxima permesa, no dur el cinturó de seguretat o el casc, mirar el mòbil mentre es condueix o conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues. "Més control de tota mena", ha concretat Domènech, recordant que "el factor humà" està darrere del 90% dels accidents de trànsit, motiu pel qual és "indispensable" fer "toc d'atenció". "Podem evitar aquesta realitat, que és molt crua", ha afegit.

Sobre la relació entre l'augment de la mobilitat i l'increment de la sinistralitat, Eugènia Domènech ha explicat que la recuperació econòmica ha afavorit la proliferació de vehicles, després d'anys en què el trànsit havia disminuït per la crisi. "Hi ha més activitat, més cotxes i, per tant, més risc", ha assenyalat la directora del SCT. "Però això no ha de ser sinònim de més víctimes. No hem de permetre que sigui així", ha sentenciat.

Sis morts en només 24 hores

La directora del Servei Català de Trànsit ha qualificat de "dramàtic" el balanç provisional de sinistralitat d'aquest cap de setmana. En només de 24 hores, des de les set del vespre de divendres fins a les set del vespre de dissabte, han mort a les carreteres catalanes sis persones, dos ocupats d'una motocicleta, tres que estaven en un turisme i una persona més atropellada.

El cap de setmana negre a les carreteres va començar divendres quan passaven cinc minuts de les set del vespre , hora en què es va donar l'avís que un turisme i una furgoneta havien col·lidit frontalment al quilòmetre 1.136,2 de l'N-340, a Mont-roig del Camp (Baix Camp). Com a conseqüència del xoc, el conductor del turisme, un veí de Lleida de 55 anys, va resultar mort.

Només dotze hores després, a un quart de deu del matí de dissabte, moria un vianant indocumentat que va ser atropellat al quilòmetre 600 de l'A-2, a Sant Vicenç dels Horts. Pràcticament a la mateixa hora, a les 9.35, s'avisava d'un accident entre una motocicleta i un turisme. El sinistre es produïa a la C-31, al punt quilomètric 154,6, a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Arran de la topada frontal morien els dos ocupants de la motocicleta: un home de 61 anys de Badalona i una dona de 56 anys, veïna de la Papiola.

També dissabte, poc abans de les set del vespre, es registrava un altre accident morta, en aquest cas a Piera (Anoia), al quilòmetre 11,5 de la B-224. Una col·lisió fronto-lateral entre dos turismes provocava la mort de la conductora i la passatgera davantera d’un dels cotxes. Eren filla i mare, de 35 i 63 anys ambdues veïnes de Capellades. En el cotxe també hi viatjaven un home i una menor de nou anys, que van resultar ferits.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local