Trastorns afectius

Un nou estudi investiga la relació entre la depressió i l'augment del risc cardiovascular

L'estat de salut mental pot proporcionar, consideren els investigadors, una estratègia preventiva addicional contra el risc de patir-les

El doctor Josep Garre, investigador principal de l'estudi, en una imatge cedida aquest 22 de març de 2018. ICS

El doctor Josep Garre, investigador principal de l'estudi, en una imatge cedida aquest 22 de març de 2018. ICS

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'IDIBGI de Girona, l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Pol (IDIAP) i la Fundació Institut Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) impulsen un estudi per investigar la relació entre depressió i l'augment del risc cardiovascular. La iniciativa, liderada per l'investigador de l'IDIBGI i l'IAS, Josep Garre-Olmo, proposa aprofitar l'existència del registre gironí REGICOR, que estudia les cardiopaties, els factors de risc i la prevenció, afegint-hi una nova línia de recerca en trastorns afectius. La investigació es farà sobre una mostra representativa de la població amb 4.000 participants. La previsió és que els primers resultats es puguin donar a conèixer a partir del primer trimestres de 2020. L'estudi està finançat amb 45.688,97 euros d'una beca competitiva del Pla Estratègic de Recerca i Innovació de Salut 2016-2020, impulsat pel Departament de Salut.

Els trastorns afectius i la depressió són malalties molt freqüents que provoquen una gran càrrega tant als pacients com a les seves famílies. Les estimacions epidemiològiques indiquen que la prevalença de vida entre les persones que les pateixen és del 14,6% als països amb ingressos elevats i de l'11,1% als que tenen ingressos baixos. A més, es calcula que 300 milions de persones al món conviuen amb aquestes malalties. De fet, segons els càlculs de la Organització Mundial de la Salut (OMS), la depressió es convertirà en la segona causa de pèrdua d'anys de vida ajustats per discapacitat.

D'altra banda, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat i de despesa de recursos sanitaris i socials a nivell global. Per fer-hi front, les principals estratègies de prevenció són la promoció d'estils de vida saludables (activitat física regular i dieta rica i variada). Tot i això, l'estat de salut mental pot proporcionar, consideren els investigadors, una estratègia preventiva addicional contra el risc de patir-les.

Per estudiar la relació que tenen, els diferents instituts d'investigació han endegat un estudi que vol determinar el grau d'associació de diversos factors de risc cardiovascular amb la incidència de malalties cardiovasculars depenent de la presència o absència de diversos trastorns afectius com la depressió.

El projecte proposa aprofitar l'existència del registre gironí REGICOR, focalitzat en les malalties cardiovasculars, per afegir-hi una línia de recerca en trastorns afectius. Com a objectius secundaris, l'estudi vol proporcionar dades poblacions sobre la incidència, persistència i remissió de diversos trastorns afectius així com determinar-ne el risc associat depenent de diverses variables clíniques i sociodemogràfiques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local