Taula de Salut Mental

Un estudi sobre la salut mental a l’Alt Penedès alerta de la necessitat d’un Hospital de Dia

Les xifres diuen que un 20% de la població altpenedesenca ha patit o pateix un problema de salut mental. I s’afegeix que el risc de patir o recaure en alguna de les patologies mentals és del 9% a la comarca

Un estudi sobre la salut mental a l’Alt Penedès alerta de la necessitat d’un Hospital de Dia. Caterina Tallón

Un estudi sobre la salut mental a l’Alt Penedès alerta de la necessitat d’un Hospital de Dia. Caterina Tallón

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest divendres al matí, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha acollit la presentació del diagnòstic de la situació de la salut mental i de les necessitats existents i previstes a la comarca. Aquest estudi s’emmarca dins de la Taula per la Salut Mental que es va constituir a l’Alt Penedès l’any 2015 i que treballa amb diferents agents de la societat per unificar criteris i millorar les polítiques de proximitat en salut mental. El diagnòstic presentat aquest divendres ha estat realitzat per la consultoria tècnica Grup Prisma amb el finançament de la Diputació de Barcelona i la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, així com de l’Ajuntament de Vilafranca. Eren presents a l’acte la representant del Grup Prisma, Maria Rubio; la tècnica de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Yolanda Morales; el tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social, Ramon Zaballa i el president de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Jordi Bosch.

Amb aquest informe s’ha obtingut una radiografia de la situació referent a la salut mental del present i del que podria representar en el futur a nivell quantitatiu, però també fent una explicació qualitativa de perquè s’està donant aquest problema i quines podrien ser les solucions preventives.

Les xifres diuen que un 20% de la població altpenedesenca ha patit o pateix un problema de salut mental. I s’afegeix que el risc de patir o recaure en alguna de les patologies mentals és del 9% a la comarca.

A l’Alt Penedès, en comparació amb la resta de Catalunya, el que més preocupa és el fet que les persones poden tenir més dificultats a l’accés laboral i, per tant, més dificultats econòmiques. Una de les principals causes seria la dispersió territorial. És a dir, degut a la configuració de la comarca, una persona que viu en una zona rural tindrà més dificultats d’arribar als nuclis més grans i això provocarà dificultats també a l’accés laboral, als serveis i al lleure. Tot plegat pot afectar en la qualitat de vida de les persones i, en molts casos, causar problemes de salut mental. Així mateix, les persones de l’Alt Penedès amb problemes mentals no tenen els serveis que necessiten prop de casa. L’hospital de dia més proper es troba a Vilanova i la Geltrú, és per això que a la comarca ja fa temps que les entitats del tercer sector reclamen la construcció d’un centre dia. Una reclamació que es traslladarà a administracions superiors ja que depèn del Departament de Salut de la Generalitat.

L’estudi, però, marca un seguit de mesures preventives que estan a l’abast de la comarca i dels diferents ajuntaments com serien facilitar la mobilitat dels usuaris, potenciar atenció domiciliària, facilitar activitats integradores des de l’escola o formar mestres i monitors de lleure perquè tinguin eines per a treballar la salut mental entre els més joves. A més a més, de tirar endavant campanyes de normalització de les malalties mentals, treballar en l’accés a l’habitatge o a les residències de gent gran.

El que es vol amb aquest estudi és ajudar a que es pugui garantir que totes les persones tinguin una vida plena per evitar tenir malalties mentals i que els que les pateixin puguin viure amb qualitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local