ACN/ Roger Segura |
Tarragona
17-04-2018 12:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Més d’un centenar d’especialistes internacionals en matèria de prevenció de les addicions entre els adolescents participen aquest dimarts i dimecres a Tarragona en un seminari internacional. Els impulsors de Planet Youth, una iniciativa engegada a finals dels noranta a Islàndia, han presentat les estratègies que han permès promoure entorns saludables i reduir dràsticament els consums d’alcohol, tabac i cànnabis en la població juvenil. La directora d'investigació i fundadora del Centre Islandès de recerca i Anàlisi social (ICSRA), Inga Dóra Sigfúsdóttir, ha subratllat la importància de treballar de forma integral, a tots nivells de la societat, per assolir l’objectiu. En aquest sentit, la supervisió parental, passar més temps compartit en família i conèixer l’entorn i les amistats dels joves, s’erigeixen com els factors clau per mantenir les addicions a ratlla. L’estratègia passa, també, per evitar la iniciació en els consums. Com a exemple dels bons resultats del treball a Islàndia, el 2013 un 5% dels adolescents reconeixien haver-se emborratxat en els darrers 30 dies, mentre que el 1998 la xifra havia assolit un preocupant 42%.
Durant la jornada, la ciutat de Tarragona també exposarà el seu treball en aquesta matèria. En aquest sentit, l’any 2015 va implantar el pla pilot Planet Youth i va fer una enquesta a més de 2.500 adolescents d’entre 15 i 16 anys, la major aportació de dades a Europa amb una mostra gairebé del 100%. A més d'avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l’enquesta també vinculava l'impacte de factors de protecció com l'atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l'esport.
Actualment, el Servei de Prevenció de les Addiccions de l’àrea de Serveis a la Persona de l’Ajuntament està tirant endavant el Planet Youth amb una experiència pilot que es desenvolupa de forma coordinada amb els diferents departaments municipals per tal d’organitzar fòrums consultius als diferents centres cívics dels barris sobre aquesta temàtica. De la mateixa manera, col·laboren els centres escolars, les AMPAs i altres entitats com el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi de Metges, el de Psicòlegs, la Fundació Smart City, la Fundació Jocs Mediterranis 2018, Assesora'tgna o Komando Nits Q, segons ha recordat la tinent d’alcalde Begoña Floria.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!