ESTRO

Els pacients de càncer tractats amb radioteràpia creixeran al voltant del 20% els propers 10 anys

Un pacient se sotmet a una sessió de radioteràpia externa. ACN

Un pacient se sotmet a una sessió de radioteràpia externa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'augment de l'esperança de vida i l'efecte dels factors de risc són dos dels motius pels quals els experts auguren un creixement considerable en els casos de càncer diagnosticats properament. Actualment, a Catalunya, se'n diagnostiquen 34.000 casos nous cada any. Amb aquestes dades, i en el marc del congrés europeu de radioteràpia ESTRO que aquest cap de setmana té lloc a Barcelona, els experts auguren que el creixement en l'ús de la radioteràpia serà, els propers 10 anys, al voltant del 20%, tot i que actualment, només la meitat dels diagnosticats recorren a aquesta teràpia. Ho ha explicat el coordinador del Pla de Càncer de Catalunya, Josep Maria Borràs, que recalca que hi ha l'accés a aquests tractaments, l'augment de l'edat dels pacients o la necessitat d'actualització dels equips, són alguns dels inconvenients que s'han de resoldre per estendre la radioteràpia.

Borràs reconeix que a Catalunya, la radioteràpia és accessible perquè és present a molts hospitals, però tot i això, hi ha pacients que han de fer més de 100 quilòmetres per poder-s'hi sotmetre i que, per tant, hi ha un gruix d'aquests malalts, sobretot els de més avançada edat, que hi renuncien per evitar aquestes incomoditats.

És doncs, un dels motius pels quals només el 50% dels pacients es tracten amb radioteràpia, una xifra per sota del percentatge que es considera ''òptim''. Borràs també creu que la falta d'equips multidisciplinaris a tots els centres hospitalaris n'és també una causa. Per això, els professionals veuen necessari fer una bona planificació que permeti poder assolir el creixement previst els propers anys.

Un dels reptes és garantir l'actualització dels equips en una tecnologia costosa i a tot l'estat, va comptar el 2017 amb la injecció de la donació de la Fundació Amancio Ortega, que va destinar 310 MEUR a equips d'última generació pel diagnòstic i radioteràpia.

En el congrés ESTRO que s'està duent a terme a Barcelona, els experts debaten sobre les evidències i les novetats que incrementen la precisió de la tecnologia i alhora minimitzen els efectes adversos. Els experts, de fet, reivindiquen que actualment, i malgrat la reticència d'alguns pacients –sobretot de més avançada edat- de sotmetre's a la radioteràpia, com un tractament menys ''tòxic'' i amb menys efectes adversos. Tot i això, Borràs recalca que la cura del càncer passa per una combinació d'alguna de les tres alternatives: la radioteràpia, la quimioteràpia i la cirurgia.

Reivindicar la figura de Marie Curie

El congrés ESTRO i la ESTRO Cancer Foudation commemoren també enguany el llegat de Marie Curie, la descobridora del radi, essencial per la radioteràpia moderna que utilitza el poder de la radiació per destruir les cèl·lules cancerígenes. La fundació ha llençat una campanya amb el missatge ''La radioteràpia cura el càncer''' per capacitar els pacients per prendre decisions informades sobre els tractaments, promoure un major coneixement dels beneficis d'aquesta tècnica i recordar la investigació pionera de la guanyadora del Premi Nobel. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local