Medicina preventiva

Els experts recomanen que les embarassades es vacunin contra la grip per immunitzar els nadons

Segons la cap del Servei de Medicina Preventiva de la Vall d'Hebron, només el 22% de gestants ho fan

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La immunització materna és un dels temes més destacats del XXII Curs d’Actualització Vacunes 2018, que s'ha inaugurat aquest dijous a la Vall d’Hebron. Els principals professionals sanitaris de l’Estat en l’àmbit de la vacunació es reuneixen durant dos dies per parlar, entre altres temes, de la necessitat de vacunar les dones embarassades per protegir els nadons contra malalties com la grip o la tos ferina. La Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, ha defensat que encara queda molt recorregut per fer en el cas de la vacunació contra la grip, tenint en compte que només ho fa el 22% de dones embarassades. Una xifra que, segons Campins, ha augmentat gràcies a una campanya del Departament de Salut. Campins ha defensat que "vacunant la mare de la grip s'aconsegueix una doble protecció: la de la mare i la del nen", que fins als 6 mesos de vida no se li podria administrar.

La Dra. Campins ha explicat que a Catalunya hi ha unes "excel·lents" cobertures vacunals en l'edat adulta en vacunació de la tos ferina en gestants, que es situa aproximadament en el 80%. Tot i això, explica que no estan tenint "tant d'èxit" en la vacunació per grip a les embarassades. Aquest any es compleix el centenari de l'epidèmia de grip de 1918 que va causar al voltant d'uns 50 milions de morts a tot el món. Encara que la Dra. Campins afirma que aquest any hi ha hagut "poca concordança" amb la vacunació de la grip, diu que s'han seguit evitant casos greus.

Un estudi recent publicat pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha demostrat que hi ha 27 països europeus que tenen programes de vacunació per a les gestants i que les cobertures vacunals arriben a un 23% aproximadament. El país que té cobertures més altes és Irlanda, amb un 60%, seguit d'Anglaterra, amb un 44% de cobertura.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron està apostant en recerca sobretot en la vacunació enfront el virus respiratori sincitial, un virus que causa infeccions respiratòries en lactants i és la causa més freqüent d'ingressos hospitalaris de lactants en els mesos d'hivern. Per això, en aquests moments hi ha una vacuna en investigació per un laboratori americà amb el qual col·labora la Vall d'Hebron. La vacuna es troba en fase 3, és a dir, porten 2 anys investigant, i calculen que aproximadament al 2021 podria ser efectiva i es podria comercialitzar.

Per altra banda, el Dr. Fernando Moraga, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, ha destacat l'increment de casos de xarampió a Europa, sobretot a Itàlia i França. Per això, aquests dos països han decidit que certes vacunes siguin obligatòries pels infants en els primers anys de vida. El Dr. Moraga ha remarcat que a Espanya no hi ha cap vacuna obligatòria, sinó que són vacunes recomanades pel sistema de salut, i creu que s'ha de seguir en aquesta línia perquè la cobertura vacunal en els dos primers anys de vida és molt elevada, es troba al voltant del 95%. Segons Moraga, l'obligatorietat "només comportaria un efecte de rebuig d'algunes persones", per això, ha defensat que "en aquest moment l'obligatorietat al nostre país no té cap sentit".

El Curs d'Actualització Vacunes 2018 tindrà lloc fins el 27 d'abril al Saló d'actes del Pavelló Docent de Vall d'Hebron. Comptarà amb 6 taules rodones que tractaran temes sobre vacunes, en general, també es centraran en la vacunació antigripal, en la malaltia invasiva, més coneguda com meningitis, parlaran dels progressos en vacunologia, comentaran el top 10 dels articles sobre vacunes del 2017 i realitzaran un taller de casos pràctics dels típics errors en la pràctica vacunal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local