Violència masclista

Protesta als jutjats de Vilanova contra la "justícia patriarcal" i de suport a la víctima de la violació de Ribes

Entitats, col·lectius feministes i partits polítics han mostrat el seu rebuig a la sentència de l'Audiència de Barcelona que no considera una agressió sexual la violació d'una menor

150 persones protesten als jutjats de Vilanova contra la condemna “tova” a un veí de Ribes que va violar la seva neboda. ACN

150 persones protesten als jutjats de Vilanova contra la condemna “tova” a un veí de Ribes que va violar la seva neboda. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unes 150 persones han protestat aquest dilluns al vespre davant els jutjats de Vilanova i la Geltrú contra la sentència de l’Audiència de Barcelona que va condemnar a sis anys i mig de presó un veí de Sant Pere de Ribes (Garraf) per haver violat la seva neboda de 16 anys, considerant que hi va haver abusos però no una agressió sexual. La concentració, convocada per la plataforma Garraf Feminista davant els jutjats on es va instruir el cas, ha alçat la veu “contra les sentències reiteratives que institucionalitzen la cultura de la violació”. “Estem davant el cas d’un adult que ha violat una noia jove, a la qual els jutges han tornat a violar”, ha denunciat en declaracions als mitjans Maria Piedad Espitia, portaveu de la Xarxa Feminista de Ribes-Les Roquetes, assegurant que la condemna a aquest veí de Ribes ha estat “massa tova”.

Rere la pancarta amb l’eslògan ‘Justícia patriarcal, justícia criminal’, la plataforma Garraf Feminista –integrada per les entitats Bullanga Feminista, La Frontissa, Lluna de foc, Lilittum Cubelles, No em toquis la tecla, Femicolors i la Xarxa Feminista de Ribes- ha rebutjat la sentència d’aquest cas de Sant Pere de Ribes i, al mateix temps, ha protestat contra altres ressolucions com la del conegut com a cas de ‘La Manada’, a Pamplona, en el qual els jutges també van descartar el delicte d’agressió sexual.

“Cal defensar les dones i donar un missatge als violadors, perquè les sentències actuals els estan dient que violar és gairebé gratuït”, ha lamentat Maria Piedad Espitia, que ha carregat contra el Codi Penal, reclamant a la judicatura espanyola que el “modernitzi”. En aquest sentit, ha assegurat que el sistema actual es basa en lleis “obsoletes” i ha reivindicat la necessitat “que els jutges i les jutgesses estiguin a l’alçada dels temps actuals”. “Les víctimes necessiten suposrt psicològic, familiar i social, però també judicial”, ha afegit.

Crits de “Jo sí et crec” i “No és abús, és violació” són algunes de les consignes que han cridat els assistents a la concentració de protesta d’aquest dilluns al vespre davant els jutjats de Vilanova, que ha acabat amb una encartellada general a tota la façana de l’edifici judicial. Als centenars de rètols s’hi podia llegir, entre altres, “Insubmissió al sistema patriarcal”, “Prou de jutjar les dones: jutgeu els violadors” o “Volem justícia i reparació; prou de doble victimitació”.

No hi va haver agressió perquè la víctima no es va resistir

La sentència del cas de Sant Pere de Ribes es va fer pública al febrer, però va transcendir divendres arran de la polèmica social generada pel cas de ‘La Manada’. En el cas de Ribes, l’Audiència de Barcelona va considerar provat que l’acusat va abusar sexualment de la seva neboda de 16 anys penetrant-la vaginalment, motiu pel qual el va condemnar a 6 anys i mig de presó i a pagar 20.000 euros d’indemnització a la víctima. La fiscalia i l’acusació particular havien demanat penes de 14 i 15 anys per agressió sexual, però el tribunal, format per tres dones, ho va descartar entenent que no hi havia hagut ni violència ni intimidació.

Segons recull la sentència, el tribunal va considerar provat que la víctima i el seu oncle tenien una relació “estreta i constant”, i apunta que l’home "valent-se de l'ascendència" que tenia sobre la seva neboda, "havia estat fent tocaments a les parts íntimes" de la menor "sense que ella hagués dit res a ningú per por de trencar l'harmonia familiar, cosa que el processat sabia”.

La sentència es fixa especialment en els fets del 31 de juliol de 2011, quan la víctima estava al bany pentinant-se amb la seva cosina –filla de l’acusat-. En el moment que va quedar sola, l’oncle va irrompre al bany, la va assetjar i li va llepar els genitals, portant-la després a una habitació, on la va penetrar sense que la menor, "sorpresa i en estat de xoc, oferís resistència".

Després dels fets, la noia va anar a la piscina, on havia quedat amb uns amics. Un d’ells, recull la sentència, li va preguntar per un "xuclet" que tenia al coll i la noia es va posar nerviosa i li va explicar plorant el que havia passat. El noi la va instar a denunciar el seu oncle, però ella ho va rebutjar per "no trencar la família". Finalment, però, empesa per aquest amic, la víctima va explicar els fets al seu pare.

Segons les magistrades, no va quedar acreditat que el condemnat fes servir la força física o que amenacés la menor, i es remeten a les declaracions recollides durant el judici, quan la pròpia noia va explicar que el seu tiet en cap moment havia utilitzat la força o l'amenaça, sinó que ella havia quedar paralitzada sense reaccionar. Al mateix temps, però, el tribunal sí que va considerar provat que la noia va patir símptomes d'estrès posttraumàtic crònic, ansietat, depressió i fòbies, que van requerir tractament psicològic, i que li van provocar l'abandonament dels estudis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local